tirsdag den 6. august 2013

Äppelkaka

 
Ugn: 175 - 200 ° C
Tid: 40-55 min
Form: 20-24 cm (diametern)
 
Ingredienser:
 
1 ägg
2 dl strösocker
100 g smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kardemumma
½ tsk kanel
3 fasta syrliga äpplen
 
Garnering:
 
strösocker
kanel
 
Arbetsbeskrivning:
 
1. Smöra och bröa en rund form ca 20-24 cm i diametern.
 
2. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel & kardemumman samt det smälta smöret.
 
3. Häll i den smorda formen, gärna med löstagbar botten. Bred ut smeten jämt fördelat.
 
4. Skölj, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Stick ned klyftorna i smeten och gör ett valfritt mönster. Pudra över kanel och strö på strösocker.
 
4. Grädda i mitten av ugnen till den har stannat i mitten ca 40-55 min. Skall inte klibba när du sticker ned en sticka eller kniv för prov.  Kolla efter 40 min för en säkerhetsskull.
 
5. Lossa den löstagbara kanten och låt sedan svalna till något.
 
Servera tillsammans med vaniljglass, grädde eller vaniljkräm.
 
 
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar