Antal: 1 burk
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
1 vaniljstång, urkärnad
2 ½ dl syltsocker
Arbetsbeskrivning:
1. Rensa och skölj
jordgubbarna, halvera dem sedan med kniv. Lägg hälften av dem i en gryta, häll
sedan över 1 dl av syltsockret och lägg sedan över resterande jordgubbar och
den sista 1 ½ dl med socker. Dela och kärna ur vaniljstången och placera även
den i grytan. Låt stå i rumstemperatur 30 min.
2. Rör försiktigt om lätt i grytan en gång, koka upp på
svag värme utan lock och var noga med att skumma av hela tiden. När den väl
blivit varm så låt småkoka 15 min. Skaka
gärna om i grytan några gånger medans det kokar så allt blandar sig bra och
skumma av. Ta sedan av från plattan och låt stå 15 min.
3. Plocka bort vaniljstången. Häll nu upp sylten i en väl rengjord glasburk och sätt
på lock. Låt svalna av och förvara sedan i kylen. Går utmärkt att även frysa
in.
Rengörning av burkar:
Sätt ugnen på 125°C. Diska ur glasburken ordentligt
först och sätt den sedan in i ugnen ca 15 min för att den skall sterilisera
sig. Har du burk med skruvlock så koka dem i vatten tillsammans med gummiringen
om en sådan finns med.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar