lørdag den 31. maj 2014

Jordgubbssallad med mozzarella & rödbetor


Ugn: 200°C
Tid i ugn: ca 30 min (rödlöken)

Antal: 2-3 personer

Ingredienser:

1 ½ tsk strösocker
½ dl balsamvinäger
½ tsk salt
2 dl jordgubbar
1 krm svartpeppar
2 mozzarella ostar (à 125 g/styck)
4 rödlökar
½ dl olivolja
500 g rödbetor
1 ask blandsallad (75 g)

Rödlök i ugn:

4 st rödlök
35 g rumstempererat smör
1 tsk rivet citronskal
1 tsk flytande honung

Arbetsbeskrivning:

1 Starta ugnen och sätt på 200 graders ugnsvärme.

2. Skrubba rödbetorna och koka dem mjuka i en gryta med vatten ca 12-15 minuter. Därefter skala dem under rinnande kallt vatten och skär dem i mindre bitar och placera på ett fat.

3. Skölj jordgubbarna och skär bort den lilla gröna kvisten, ta av hälften av dem som du delar ned i små tärningar väldigt fint och blanda tillsammans med balsamvinägern, olivoljan, socker, salt och pepparn. Detta utgör vinägretten - låt stå och marinera ca 40 min.

4. Ordna nu rödlöken, smörj en ugnsfast form, skala rödlöken och skär bort botten och även i toppen på den så att den kan stå i formen. Snitta löken som ett rutmönster,max 1 ½ cm djupt snitt.
Blanda ihop smör, citron skal och honung och klicka på toppen. Strö lite salt över. Sätt in i ugnen ca 30 min. Mina gick väldigt snabbt men tar längre tid allt beroende på storleken på löken.

5. När rödlöken närmar sig att vara färdig, börja nu att ta fram alla ingredienser och vinägretten och arrangera snyggt på ett fat. Skiva ned mozzarellan, dela de resterande jordgubbarna i 4 delar och mixa med blandsalladen, lägg dem i botten på fatet, lägg rödbetor och mozzarellan omlott med varandra, lägg på den ugnsbakade rödlöken och dra över den sista jordgubbsvinägretten.

Servera tillsammans med nybakt bröd och njut.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar