onsdag den 21. september 2011

Tarte Tatin (fransk äppelpaj)




Gör en riktigt smarrig fransk äppelpaj. Tarte tatin ska helst serveras när den är varm men inte alltför het, detta för att smakerna verkligen ska få en chans att utveckla sig.

Pajdeg:

100 g smör
2 2 ½ dl vetemjöl
2 2 msk florsocker
1 1 msk kallt vatten

1 tsk vaniljsocker


Fyllning:

800 g äpplen, skalade och skurna i klyftor
100 g smör
2 dl socker
1 tsk kanel (mald)

Arbetsbeskrivning:

1. Pajdeg: Blanda snabbt samman allt, tillsätt vattnet sist och knåda så lite som möjligt, annars blir degen seg. Degen kan med fördel köras i matberedare, men knåda den samman i slutet. Ställ degen kallt i kylskåp ca 1 timma.

2. Skala och kärna ur äpplena, samt dela ned dem i klyftor.

3. Fyllning: Värm socker och smör sakta i en stekpanna tills det blir en aning brunt (tänk på att handtaget på pannan måste tåla ugnsvärme). Ta gärna i 1 tsk kanel. Det skall bli helt karamelliserat.

4. När sockret och smöret blivit brunt, och fint karamelliserat, ta det av från spisen och placera ut dina äpplen  i pannan och skapa ditt egna mönster som du nu gärna vill ha som utseende på din Tarte Tatin.

5. Ta ut din deg från kylskåpet och kavla ut den till ca 24 cm i diamter, tunnhet 5 mm.

6. Lägg nu över degen på dina äpplen och slut till kanterna så gott du kan.

7. Pensla degen gärna med 1 uppvispat ägg eller lite mjölk.

8. Grädda i mitten av ugnen 35 minuter på 225 °C.

Servera gärna med vaniljglass eller hemmagjorda vaniljsås.

Tips: Vill du ha lite extra sting i dina äpplen så kan du lägga dem och marinera i 1 dl calvados en timma.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar