mandag den 28. oktober 2013

Himmelsk Grytstek


Antal: 4-5 personer

Ugn: 150 °C - 165 °C

Tid: ca 3 timmar i ugnen, intill köttet är mört. 

Ingredienser:

1200 g oksesteg (tykkam), nötkött utan ben (högrev)
2 st gul lök, skalad och halverad i 4 delar
1 rödlök, skalad och halverad i 4 delar
2 morötter, skalade och delade i bitar
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade i mindre bitar
2 st palsternackor, skalad. halverad och delad i bitar
7 st enbär
några kvistar timjan
Allround Krydda, till att krydda steken innan den bryns
Aromat Krydda, , till att krydda steken innan den bryns
Kött & Grill krydda, , till att krydda steken innan den bryns
salt
peppar
5 dl rödvin
½ dl oxfond
2 ½ msk tomat puré
2 dl vatten
2 lagerblad
Smör till att bryna köttet

Arbetsbeskrivning:

1. Torka av köttet, men behåll nätet kvar. Krydda steken med allround krydda, aromat krydda, kött & grill krydda (allt efter smak),  salt och peppar.

2. Skala och dela ned alla grönsakerna samt löken.

3. Hetta upp en ugnsfast gryta med 2 msk smör i, samt några kvistar timjan och ta i lite av den grovt hackade vitlöken. När den blivit ordentligt var, ta då i steken och bryn den på alla sidor.

4. Placera morötter, lök och palsternackan runt om steken, tillsätt den sista vitlöken, enbären, lagerbladen.

5. Blanda ihop vatten, rödvin, oxfond och tomat puréen så att den löses upp i vätskan och häll sedan över steken i grytan. Ca halva grytan skall fyllas med vätska. Lägg några extra timjans kvistar på steken och lägg locket på.

6. Placera i mitten av ugnen, och låt så ca 3 timmar tills köttet har blivit mört.



7. När grytan är färdig så lyft ur köttet och skär bort nätet, låt det vila i folie ca 15 min för du skär den i skivor. Medans den vilar så se till att koka ned fonden/vätskan 10 min, det skall halveras med grönsakerna i så att de ger ännu mer smak. När du har reducerat så ta bort grönsakerna och lägg i en skål som du kan använda som tillbehör till serveringen om så önskas. Ta i 2½ dl grädde och red med maizena till önskad tjocklek på såsen.







8. Servera denna grytstek till potatis som du stekt tillsammans med brysselkål.
Tillbehör: rotfrukterna som du satt till sidan, den goda reducerade såsen, inlagd gurka och svartvinbärsgelé.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar