fredag den 25. oktober 2013

Pumpapaj med grädde och svartvinbärssylt


Antal: 6-8 personer
Ugn: 200 °C

Pajdeg:

100 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
½ tsk vaniljsocker

1 kanelstång som läggs i det kokande vattnet tillsammans med pumpan.

Fyllning:

460 g pumpakött, delat i små bitar
2 ½ dl grädde (38%)
1,75 dl strösocker
3 st ägg
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära

Arbetsbeskrivning:

1. Blanda samman pajdegen i en matberedare eller för hand. Ta fram em pajform ca 24-26 cm i diametern. Du behöver inte att smöra den då det finns nog med fett i pajdegen.
Klä pajformen och nagga botten med en gaffel och ställt svalt i kylen 30-40 min.

2. Ta ut pajformen från kylen. I den forvärmda ugnen förgräddar du nu pajskalet 15 min i mitten av ugnen. Ta ut och ställ åt sidan när det är klart.

3. Fyllning: Sjud köttet från pumpan i vatten med en kanelstång ca 15-20 min intill det har blivit mjukt. Låt rinna av väl i en sil.

4. Stavmixa ihop pumpaköttet tillsammans med de övriga ingredienserna som skall vara i fyllningen.

5. Häll nu fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda 45-50 min i den nedre delen av ugnen.

6. När den är färdig, ställ åt sidan och låt svalna av lite. Pudra sedan med kanel eller florsocker och servera nyvispad grädde och svartvinbärssylt till.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar