tirsdag den 19. juli 2011

Hallonpaj med vaniljkräm



Antal: 8 portioner

Ingredienser

Pajskal:

 125 g smör
 0,5 dl socker
 3,5 dl vetemjöl
 1 st ägg

Fyllning:

 4 st äggulor
 5 msk socker
 2,5 msk maizenamjöl
 3 dl mjölk
 2 tsk vaniljsocker

Garnering:

 300 g hallon, frysta eller färska

Arbetsbeskrivning:

1.Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa.

2.Blanda i ägget till en deg. Arbeta så lite som möjligt med degen.

3. Slå in i plast och lägg svalt.

4. Kavla ut till en 3–4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform.

5.Grädda gyllene i 200 grader cirka 20 minuter.

6. Gör fyllningen: Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.

7. Värm mjölken till kokpunkt och slå den under vispning över äggblandningen.

8. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm krämen under noggrann omrörning med en visp och låt den få ett riktigt uppkok. Ta av från värmen och vispa ner vaniljsockret. Ställ krämen i ett kylskåp för att svalna.

9. Vispa den kalla vaniljkrämen slät och fyll det avsvalnade pajskalet. Toppa med färska eller frysta hallon. Pudra över florsocker och servera

Ingen kommentarer:

Send en kommentar