tirsdag den 13. november 2012

Vegabullar

Antal ca 40 st.
Ugnstemperatur: 250C
Tid: 10 min i mitten av ugnen.
 

Kardemummabullar (Grunddeg)
 
Ingredienser:
 
150 gram smält smör
5 dl mjölk ( 3%)
50 g jäst
1 ½  dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 15-16 dl vetemjöl ( känn efter tills den känns fin och släppt kanterna)

Pensling & garnering:
 
2 ägg
pärlsocker
 
Fyllning:

200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker 
1½ - 2 msk med vaniljsocker
1 tsk mald kanel
 
Blanda allt samman.
 
Arbetsbeskrivning:
 
1. Smält matfett i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är ljummet 37C.
 
2. Lös upp jästen i smör och mjölkblandningen och rör om ordentligt.
 
3. Tillsätt salt, socker och kardemumma ned i blandingen och rör om så att allt blir upplöst.
 
4. Häll vätskan ned i degmaskinen, tillsätt 15 dl mjöl. Om degen blir allt för lös  så ta i den sista dl eller vad som behövs för att få den fin.
 
5. Kör degen i 5-7 minuter för att få den elastisk och fin.
 
6. Täck över med plastfolie och låt stå och jäsa i 45-50 minuter.
 
7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 3 delar, ca à 530 gram per styck.
 
8. Kavla ut varje degbit till en rektangulär kaka ca 30x40 cm.
 
9. Gör fyllningen och bred den på degen.
 
10. Rulla ihop kakan och dela den i 3 cm breda bitar.
 
11. Tryck med skaftet på en bordskniv på mitten av degbiten så att den fördjupning bildas och bullen sprickr upp på sidorna.
 
12. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
 
13. Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 45 min till dubbel storlek.
 
14. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
 
15. Grädda i mitten av ugnen 10 min.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar