søndag den 16. september 2012

Vaniljfyllda sockerbullar


Ugn: 225°C

Antal: 15-18 st.

Ingredienser
100 g smör eller margarin

3 dl mjölk

25 g jäst

1 ägg

2 krm salt

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

ca 11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl mjölk

2 äggulor

1 msk socker

2 - 2 ½ msk maizenastärkelse eller potatismjöl

1 ½ - 2 msk vaniljsocker

Pensling och garnering:
smält smör
socker

Arbetsbeskrivning:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2. Tillsätt ägg, salt, socker, vaniljsocker och det mesta av vetemjölet. Arbeta det till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

3. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och maizenastärkelse till fyllningen i en kastrull. (Använd inte stålvisp i en aluminiumkastrull, då kan krämen bli missfärgad!). Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker. Låt krämen kallna.

4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut dem till avlånga plattor, ca 1 1/2 cm tjocka.

5. Markera rundlar i den ena degkakan. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel. Lägg den andra degkakan över och gör rundlar med ett mått. Tryck till kanterna så att bullarna ser hela ut. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Pensla dem med smält matfett och doppa dem i socker direkt efter att de har tagits ut från ugnen.
Bullarna går att frysa.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar