torsdag den 18. oktober 2012

Christmas Tarte Tatin


Tarte tatin ska helst serveras när den är varm men inte alltför het, detta för att smakerna verkligen ska få en chans att utveckla sig.

Pajdeg:

100 g smör
2 2 ½ dl vetemjöl
22 msk florsocker
11 msk kallt vatten

1 tsk vaniljsocker


Fyllning:

800 g äpplen, skalade och skurna i klyftor
100 g smör
2 dl socker
1- 2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma

Arbetsbeskrivning:

1. Pajdeg: Blanda snabbt samman allt, tillsätt vattnet sist och knåda så lite som möjligt, annars blir degen seg. Degen kan med fördel köras i matberedare, men knåda den samman i slutet. Ställ degen kallt i kylskåp ca 1 timma.

2. Skala och kärna ur äpplena, samt dela ned dem i klyftor.

3. Fyllning: Värm socker och smör sakta i en stekpanna tills det blir en aning brunt (tänk på att handtaget på pannan måste tåla ugnsvärme). Ta i alla kryddorna som du blandat samman. Det skall bli helt karamelliserat.

4. När sockret och smöret blivit brunt, och fint karamelliserat, ta det av från spisen och placera ut dina äpplen i pannan och skapa ditt egna mönster som du nu gärna vill ha som utseende på din Tarte Tatin.

5. Ta ut din deg från kylskåpet och kavla ut den till ca 24 cm i diamter, tunnhet 5 mm.

6. Lägg nu över degen på dina äpplen och slut till kanterna så gott du kan.

7. Pensla degen gärna med 1 uppvispat ägg eller lite mjölk.

8. Grädda i mitten av ugnen 35 minuter på 225°C.

Servera gärna med vaniljglass eller hemmagjorda vaniljsås.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar