søndag den 24. februar 2013

Lantbröd



Antal: 2 limpor

Ingredienser:

700 g vatten
10 g jäst
20 g salt
200 g durumvetemjöl
800 g vetemjöl

Arbetsbeskrivning:

1. Blanda alla ingredienser utom salt och knåda i maskin under 15 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 3 minuter. Degen ska vara ganska fast.

2. Stjälp upp degen i en stor form, täck med plast och ställ in i kylen, där den får stå över natten eller helst 12 timmar. Var bered på att den kommer att jäsa till dubbla storleken.

3. När du ska baka ut degen stjälper du upp den på ett mjölat bord. Knåda den inte utan dela den i två och forma varje bit till två limpor. Har man bakkorgar så mjöla dem rikligt och placera limporna
i dem. Har du inte några
korgar kan du mjöla en köks-handduk ordentligt och vecka den på mitten och placera limporna på var sida om vecket. Låt jäsa i 1 timme.

4. Sätt ugnen på 250 grader och sätt en plåt på nedersta falsen. Vänd försiktigt upp de jästa limporna på en ny smord och mjölad plåt. Sätt in brödet när ugnen är varm och häll försiktigt 1/2 dl vatten i plåten underst och stäng.

5. Kasta in ytterligare en 1/2 dl vatten på plåten under de närmaste 5 minuterna och sänk därefter till 200 grader och baka i ytterligare 25 minuter. Om du vänder på brödet ska det låta ihålig när du slår med fingertopparna.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar