onsdag den 13. februar 2013

Äppelsorbet med citron, ingefära & kanel



Antal: 4-5 personer

Sockerlag:

2 dl socker
2 dl vatten
1 tsk med honung & kanel på burk
1 tsk med honung & citron på burk

Arbetsbeskrivning för sockerlag:

1. Blanda detta tillsammans i en kastrull och värm på, låt småkoka ca 3 min. Se till så att allt socker blir löst upp. Häll sedan i en rostfri bunke. Låt gärna stå i kyl 2½-3 timmar.

Ingredienser:

760 g äpplen, skalade, urkärnade och delade i små bitar
15 g ingefära, skalad och grovhackad
skal ½ citron
saft ½ citron
1 citron skiva, behåll enbart köttet
1 kanelstång
1 tsk med honung & kanel på burk
1 tsk med honung & citron på burk

Arbetsbeskrivning:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull, värm på och låt små koka/sjuda under några minuter tills äpplena är tillräckligt mjuka för att mosas sönder.

2. Ta bort kanelstången. Häll sedan upp i en matberedare eller mixer och blanda med lite utav sockerlagen för att få en fin och slät puré.

3. Häll upp purén i en skål och ställ i kylen intill den är helt kall.

4. När både lagen och äppelpurén har svalnat så blandas allt ihop.

5. Kör i glassmaskin ca 1 timma.

6. Häll upp i en plastburk, täck med platsfilm och sätt på locket.

7. Frys gärna ett dygn innan användning.

Dekorering:

1 äpple, urkärnat och delat ned i 2-3 mm skivor.
Sätt ugnen på ca 100 grader.
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, pudra över lite kanel och mald ingefära.
Låt stå i ugnen ca 4-5 timmar. Öppna luckan några gånger för att släppa ut fukten som bildas från äpplena.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar