søndag den 7. juli 2013

Roast Leg Of Lamb

 
Här kommer ett ca recept på hur jag gjorde lammet. Alla kryddorna tog jag bara i allt efter känn och smak. Gör detsamma ni!

Tid i ugn: 1 tim 20 min (för medium rare)
qerwi

Ugn: 180 °C varmluft

Vilotid för lammet: 10-15 min

Ingredienser:

2,2 kg lammstek / Lammekølle / leg of lamb
rapsolja
kanel
citronsaft
1 vitlök  - skalad och skivad i små bitar
frisk koriander - finhackat
flytande honung
rosmarin - hackad
timjan - hackad

Arbetsbeskrivning:

1. Ta lammet ur förpackningen och skär bort nätet om det har något runt sig. Torka det torrt med hushållspapper. Lägg det sedan på en skärbräda.

2. Hacka ned alla friska kryddörter, blanda samman med olja, kanel, honung, citronsaft och blanda ihop i en skål. Salta och peppra. Konsistensen skall inte vara allt för rinnig.

3. Skala och halvera vitlöksklyftan, skiva ned i små bitar och sätt åt sidan.

4. Ta fram en vass kniv och skär ett mönster i fettet på lammet. Salta och peppra lammet rikligt på båda sidor. Lägg de skurna vitlöksbitarna i skårorna fint fördelat över det hela.

5. Ta fram en kniv, stick ned och vrid runt i lammet så at du får ett djup, fyll där i sedan med örtfyllningen du gjort och fördela detta jämt över lammet.

6. Lägg några extra hela timjanskvistar på samt rosmarin.



7. Lammet läggs sedan på det galler du placerat över rotfrukterna. Sätt in  allt i mitten av ugnen på 180 graders ugnsvärme (värmluft) och låt  gå 1 tim och 20 min.

8. När det är färdigt lyft bort lammet och låt vila 15-20 min i folie, linda gärna om en handduk också. Rotfrukterna kan du ställa in i ugnen igen medans lammet vilar.



9. Lammet skall vara medium rare.



10. Ta fram ett fat, lägg de bakade rotfrukterna i botten av det. Skiva lammet i fina skivor och lägg det över. Servera gärna med en god rödvinssås, mint gelé och potatis.


Rotfrukter i ugn:

Ingredienser:

rödlök
morötter
gul lök
olja
salt
peppar
citronpeppar
2 vitlöksklyftor

Arbetsbeskrivning:

1. Skala och dela ned allt i små bitar, och blanda samman i en skål.
Krydda med salt, peppar, citronpeppar och tillsätt olja.

2. Placera dem i botten på en oljad ugnsfast form. Därefter placerar du ett galler som lammet sedan skall ligga på.  Se resterande arbetsbeskrivning ovan.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar