torsdag den 26. december 2013

Dansk Jul: Ugnsbakad Anka / Stegt And

Antal: 5 personer
Ugn: 160°C
Tid i ugn: 3 timmar

Ingredienser:

1 anka / and på ca 3 kg. (3000 g).

Fyllning:




3 st apelsiner
2 st äpplen, urkärnade och delas sedan ned i klyftor.
1 krm mald kanel
2 st kanelstänger
7 st kardemummakärnor (gröna)
12 st nejlikor
1 dl torkade plommon / svesker

Vätska i formen:




5 dl glögg
1 tsk andfond
½ msk rivet apelsinskal
inkråm / inälvor från anden

Arbetsbeskrivning:

1. Skölj ankan under kallt vatten och ta bort överflödigt fett samt inälvor (andvänd dock lite till såsen i formen). Torka den sedan torr med kökspapper och låt den ligga på en skärbräda.
Gör sedan fyllningen, skala de 3 apelsinerna så att du enbart har kvar fruktköttet och skiva sedan ned i mindre bitar. Kärna ur äpplena och skiva ned i klyftor. Tillsätt sedan den malda kanelen, kanelstängerna, krossa kardemummakärnorna lätt och tillsätt nejlikorna och till sist de torkade plommonen. Blanda om ordentligt. Fyll ankan med fyllningen och sy sedan igen ordentligt med tråd eller tryck in tandpetare i ändan på den.




2. I den smorda ugnssäkra formen häller du i 5 dl av blossas alkoholfria glögg, 1 tsk ankfond (finns på magasin), ½ msk med rivet apelsinskal (inget vitt skall med), samt placera ut inälvor från ankan.

3. Placera ankan på ett galler som du penslat med flytande margarin, placera det sedan över formen så kommer resterande av vätskan att rinna ned i den som där skapar en fantastisk sås.

4. Pensla ankan med flytande smör, salta och peppra.

5. Sätt in i mitten av ugnen på 160 graders ugnsvärme, låt gräddas ca 3 timmar.
Var 30 minut så ta ut ankan och häll över lite av fonden. 







7. Ankan är färdig när köttsaften är klar och du känner att låren lossnar sig, efter att den är färdig så häller du av fonden som skapats i en tjockbottnad kastrull, ta bort så mycket av fettet du bara kan som samlas på ytan. Reducera sedan ned till ca hälften, låt det koka på ordentligt i ca 15 minuter. Ta sedan i mer ankfond, salt och peppar om så önskas. Red med maizena och grädde samt ta gärna i lite kulör för en mörkare färg på såsen.

8. Ankan delas ned i över och underlår, vingar,  och bröstkassen gärna i 3-4 bitar. Placera ut på ett serveringfat tillsammans med fyllningen. Servera med såsen, kokt potatis, karamelliserad potatis samt rödkål.










Ingen kommentarer:

Send en kommentar