onsdag den 1. januar 2014

Kanelbullar (Swedish Cinnamon Buns)


Ugn: 225°C
Tid: ca 8-10 min 

Ingredienser:

150 g smält smör
5 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
2 msk med mald kardemumma
vetemjöl efter behag

Fyllning:

150 g smör, rumstempererat
1½ dl strösocker
2 msk mald kanel (stora gärna med lite topp)
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

2 ägg, uppvispad
pärlsocker

Arbetbeskrivning:

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll i strösockret, saltet och kardemumman. Rör om så att allt löses upp och blandas. Häll sedan vätskan över jästen och tillsätt ägget och rör runt. Tillsätt mjöl allt efter behov. Degen skall lossna från kanterna. Använder du bakmaskin/köksmaskin så kör den ca 5 minuter annars knåda den för hand i 10 minuter. Den skall klibba lite. Täck över degen och låt den jäsa 40 minuter.

2. Medans degen jäser så rör ihop fyllningen. Allt används dock inte.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bord, knåda den lite lätt. Skall du göra bullar så kavla ut den till att den har ca samma storlek som en vanlig ugnsplåt, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen jämt fördelat och ta inte ett för tjockt lager. Vik över halva degen, kavla ut den lätt så den blir lite längre både på bredden och höjden.
Dela sedan ned i längder med kniv, ca 1 cm i bredd, tvinna den lätt och snurra ihop. Änden skall hamna under bullen. Placera på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 20-25 minuter under bakduk.

4. Vispa upp ägg och pensla bullarna, strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme mellan 8-12 minuter. Var noga så att de inte blir allt för mörka, de skall bli gyllenbruna och ha en fin yta.

5. Låt svalna av på galler övertäckt med bakduk. Frys in i påsar eller lägg i burkar.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar