tirsdag den 10. december 2013

Potatis & Broccoli Soppa


Antal: 5 personer

Ingredienser:

500 g potatis, skalad och tärnad i bitar
1 purjolök, sköljd och strimlad
1 stor gul lök, skalad och finhackad
2 ½ vitlöksklyftor, pressade

1 broccoli huvud (à 500 g), skär bort stjälkarna och skölj broccolin, hacka sedan ned i små bitar.

4 lagerblad
4 krm svartpeppar
1 krm salt
1.3 liter vatten
2 st buljongtärningar (grönsaks), löses upp i vattnet
2 dl grädde
smör, till stekning

Arbetsbeskrivning:

1. Följ anvisningarna som står för var ingrediens. SE OVAN

2. Ta fram en stor stekpanna, ta i ca 1 ½ msk med smör, värm på och när fräset från smöret tystnat så ta i följande: potatis, lök, vitlök, purjolök, hackade broccolin, lagerbladen, svartpeppar och saltet. Låt stekas på medelvärme ca 10 min, rör om då och då.

3. Medans det steker på så mäter du upp 1.3 liter vatten i en kastrull och lägg sedan i de två grönsaksbuljongtärningar. Smula gärna sönder dem. Sätt på plattan och värm upp.

4. När ingredienserna fräst färdigt så häll ned det i buljongen, låt sedan småkoka på medelhög värme 15 minuter.

5. Ta av från plattan, ta bort lagerbladen och stavmixa soppan slät. Häll i 2 dl grädde och mixa om igen så det blandas ned ordentligt.

6. Värm på innan servering. Ta gärna ett gott bröd till.


Tips:

Lägg gärna undan några broccoli buketter till att blanchera i saltat vatten precis innan soppan serveras. Blanchering är när du kokar varan snabbt i saltat vatten under 1 min för att sedan kylas ned snabbt i ett isbad eller under rinnande vatten.

Lägg i botten på tallriken och häll sedan soppan runt om.
Ringla gärna över olivolja blandat med hackad gräslök.

Soppan går utmärkt att frysa in.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar