torsdag den 4. april 2013

Kryddbröd med cheddar ost & tranbär


Antal: ca 29-30 st.
Ugn: 225 ˚C

Ingredienser:

5 dl mjölk
50 g jäst
4 enbär, halverade
6 kryddpepparkorn
1 tsk salt
5 msk olivolja
1 msk ljus sirap
½ dl tranbär, grovhackade
1 dl cheddar ost
8 dl vetemjöl
6 dl vetekross / fuldkornshvedemel

Pensling:

1 ägg
strö över lite cheddar ost på var bulle (enbart om du vill)
Sesamfrö

Arbetsbeskrivning:

1. Koka upp mjölken och lägg i enbär, kryddpepparkorn, salt, olivolja och sirapen. Rör om så att saltet upplöses ordentligt, och att det andra blandas. Dra av från spisen när den blivit riktigt varm och låt stå och svalna intill den är fingervarm (37 grader).

2. Smula ned jästen i en bunke, häll sedan i den fingervarma mjölkblandingen (sila dock av enbären och kryddpepparn). Blanda om så jästen löses upp.

3. Rör ned cheddar osten och de grovhackade tranbären.  Ta sist i vetekrossen / fuldkornshvedemel samt vetemjöl och blanda om till en smidig deg. Degen skal vara lite klibbig och kletig.

4. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

5. När degen jäst färdigt, lägg upp den på lätt mjölat bakbord.

6. Väg upp ca 29-30 st degbitar, var degbit skall ca väga 50 gram. Rulla dem snabbt runda.

7. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper i valfritt mönster.

8. Låt jäsa under bakduk 30 min.

9. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö på cheddar ost och sesamfrö.

10. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

11. Låt svalna på galler.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar