onsdag den 3. april 2013

Fläskkotlett gryta med vitlökspasta.


Antal: 3 personer

Förberedelsestid: 15-20 min

Koktid: ca 40-45 min.

Ingredienser:

3 fläskkotletter, delas ned i små kuber/bitar
2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
½ gul lök, skalad och finhackad
½ burk champinjoner (140g)
3 palsternackor, skalade och delade i bitar
70 g bacon i bitar eller strimlor
1 schalottenlök, skalad och finhackad
½ dl sherry vinäger
1 burk krossade tomater, (400g)
1 lagerblad
1 tsk oxfond
1 dl vatten
½-1 dl grädde
ca 1 tsk socker
en nypa paprika pulver


Kryddning av kotletterna:

ca ½ dl vetemjöl
salt
peppar
aromat krydda - efter egen smak
kött & grill - efter egen smak

Arbetsbeskrivning för kryddningen av kotletterna:

1. Blanda fläskkotlett bitarna i en skål, salta, peppra och krydda allt efter egen smak. Ta i mjölet och rör om så de täcker alla bitarna.

Arbetsbeskrivning:

1. Fräs den hackade gula löken, palsternackorna, pressade vitlöken och champinjonerna i en varm kastrull tillsammans med lite smör. Skall vara på ganska hög värme, salta och peppra. När svampen fått fin färg så ta av allt från plattan och häll i en skål och sätt till sidan.

2. Fräs även baconen i panna tillsammans med en liten klick smör intill det fått fin färg och häll över i samma skål som champinjonerna.

3. Värm på pannan på nytt med smör, den skall bli riktigt het. Bryn fläskkotlett bitarna tillsammans med den hackade schalottenlöken intill det fått en fin färg.

4. Häll sedan i oxfonden, de krossade tomaterna, sherry vinägern, vatten, 1 lagerblad, en nypa paprika pulver ( ½ tsk), 1 tsk socker, och ta i de frästa champinjonerna, vitlköken, palsternackan och baconet.

5. Låt småkoka på spisen på svag värma ca 40-45 min, intill köttet är mört. Kolla gärna av under koktiden och smaka av, och krydda ytterligare om så önskas.

6. När köttet är mört, så ta i ½-1 dl grädde och låt simmra ytterliggare några minuter medans du gör pastan.

Tips:

Servera med vitlökspasta.

Följ anvisningarna på pasta påsen, när de kokat klart, hällt av vattnet så ta i 1 msk olja, pressa i en vitlök och en knippe med persilja. Låt det svettas lite i pannan så det blir varmt och häll sedan tillbaka den kokta pastan och rör om.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar