lørdag den 30. november 2013

Lussekatter / Swedish Saffron Buns


Antal: ca 28-30
Ugn: 250 °C
Vikt per bulle: 45 gram

Ingredienser:

1 paket jäst för söta degar (50 g)
150 smält smör
5 dl mjölk (3%)
1 burk kesella naturell (250 g, 10%)
½ tsk salt
2 dl strösocker
4 paket saffran (2 g)
1 st ägg
16 ½ dl vetemjöl

Pensling och garnering:

1-2 ägg
russin

Arbetsbeskrivning:

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.

2. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst

3. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.

4. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.

5. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.


6. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.

7. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Väg upp var lussekatt till 45 gram/st och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.


8. Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

9. Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
 
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar