tirsdag den 19. november 2013

Tomatsoppa m. friterad persilja och creme fraiche


Antal: 5 personer

Ingredienser:

1 morot, skalad och delad ned i mindre bitar
400 g potatis, skalad och delad ned i mindre bitar
500 g tomater, blancherade i vatten 1 min och 30 sek
1 purjolök, sköljd och finhackad
1 gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
400 g krossade tomater på burk
1 liter vatten
1 ½ buljongtärning (grönsaksbuljong)
2 ½ krm svartpeppar
1 ½ krm salt
1 krm aromat krydda
1 tsk Herbes de Provence krydda
1 krm mald koriander
1 krm curry
1 ½ msk smör
½ msk olivolja

Arbetsbeskrivning:

1. Skala och dela ned alla grönsakerna samt lök.

2. För att blanchera de friska tomaterna så koka upp vatten i en kastrull, lägg sedan i 4 medelstora tomater (500 g) och blanchera i 1 min och 30 sek. Ta upp från det varma vattnet och skala av skinnet och hacka ned fruktköttet. Lägg det åt sidan i en skål tillsammans med moroten och potatisen som du även har skalat och delat ned. Sätt ifrån 1 liter vatten av det du har blancherat tomaterna i och lös upp grönsaksbuljongtärningarna i det och sätt åt sidan.

3. Skala och pressa vitlöken, skölj purjolöken och finahacka den samt skala den gula löken och hacka ned. Hetta upp smör och olja i en kastrull, fräs sedan löken, purjolöken och vitlöken på medelvärme så att den blir gyllene. Ta sedan i potatisen, friska tomaterna och morötterna och fräs ytterligare några minuter. Kom ihåg att röra om.  Häll i de krossade tomaterna, buljongen och de resterande kryddorna och ingredienser.

4. Låt sjuda på medelvärme i ca 45 minuter. När detta är gjort så mixa soppan slät med stavmixer eller häll över i en blender. Värm sedan gärna upp igen innan servering.

Den är nu redo att serveras med friterad persilja, creme fraiche och ett gott bröd.

Soppan går utmärkt att frysa in.

Friterad persilja:

Använd gärna bladpersilja. Skölj den snabbt i vatten och lägg sedan på hushållspapper för att torka upp ordentligt. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull gärna 2-2½ cm skall det täcka botten.
Lägg sedan i persiljan och låt fritera några minuter ca 2- 2½.
Lyft upp ur oljan och lägg i en skål och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt och lägg sedan som pynt på soppan.  







Ingen kommentarer:

Send en kommentar