lørdag den 4. maj 2013

Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin


Antal: 2 bröd
Ugn: 200 ˚C
 
Ingredienser:

50 g jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap (går utmärk med mörk sirap)                            
2 tsk salt          
1 tsk mald stjärnanis
1 tsk mald kummin
1 tsk mald fänkål     
Ca 13 dl vetemjöl

 Arbetsbeskrivning:
 
1. Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med degspadet. Rör tills jästen löst sig helt.

2. Tillsätt vetemjölet. Använder du bakmaskin så kör degen 5 minuter. Annars arbetar du den smidig för hand 10 min på bakbordet.

3. Låt degen jäsa under bakduk 40 min.

4. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar. Var deg bit skall väga ca 725 g.
Arbeta dem runda och släta på lätt mjölat bord.

5. Lägg dem på ett bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs 30 min.

6. Medans brödet jäser så sätt gärna in en plåt på den näst nedersta falsen i ugnen så att den bli riktigt varm.

7. När brödet jäst färdigt, så pensla det med sirap upplöst i varmt vatten. Pudra sedan över mjöl.
Skär valfritt mönster i brödet med en riktigt vass kniv. Dra över brödet på den varma plåten.

8. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter, tills bröden låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Tips:

1. Precis när du satt in brödet så kasta gärna in 1 dl med kallt vatten i botten av ugnen, så att det skapas en ånga. Låt ångan vara inne ca 30 sek, öppna sedan snabbt för att släppa ut den. Detta gör att du får en knaprigare yta.
 
2. Har du ingen mörk sirap hemma man ändå vill ha ett mörkare bröd så tillsätter du bara vanlig matkulör i degspadet intill du fått önskad färg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar