Ett fantastiskt gott rågbröd med smak av öl, apelsin, aprikoser och kummin.
Saftigt, fylligt och den perfekta kombinationen mellan det söta och det bittra.
Slut med att köpa rågbröd i butik, hem och baka mer er!
Dag 1.
Ingredienser till grundsurdegen:
7 g jäst
2 dl filmjölk (värms till det är fingervarmt, det vill säga 37°C grader)
3 dl grovt rågmjöl
½ dl öl
1 tsk med river apelsinskal
Arbetsbeskrivning för dag 1:
1. Häll filmjölken, ölen och det rivna apelsinskalet i en kastrull. Värm på intill det är fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och häll sedan över den fingervarma blandingen och rör om så att jästen löses upp.
Häll i rågmjölet och rör om igen så att det blandas in. Häll över i en mindre plastburk eller vad ni nu använder och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Arbetsbeskrivning och ingredienser för dag 3:
1 ½ dl rågkross
5 dl vatten
1 msk salt
1 tsk lätt stött kummin
4 dl vetemjöl
7 dl rågmjöl
105 g hackade aprikoser
2. Blötlägg rågkrossen i en skål där du häller över kokande vatten. Låt stå övertäckt med plastfilm i 35 minuter och häll sedan av vattnet och låt det rinna av i en sil.
3. Blanda ut grundsurdegen med vatten, salt, kummin, den blötlagda rågkrossen, vetemjölet, de hackade aprikoserna och till sist rågmjölet.
4. Dela upp degen i hälften och lägg i två smorda formar (30 cm i bredden). Täck över med bakduk och jäs i rumstemperatur i 3 timmar.
5. Sätt ugnen på 250°C. Pensla brödet med vatten när det jäst färdigt och placera det på den nedersta falsen i ugnen och sänk temperaturen till 200°C. Grädda ca 60-65 minuter. Prova med sticka efter en timma.
6. Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna till något i formen. Pensla det sedan med smör, låt vila och stjälp upp det på galler efter en stund och täck över med bakduk. Låt det svalna helt innan du skär upp det i skivor. Frys sedan in.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar