torsdag den 9. januar 2014

Petit-Chouxer


Provade idag för första gången att göra Petit-Chouxer, men fick göra om det en gång då de föll ihop totalt, hade gjort allt för stora och de hade inte fått tillräckligt med tid i ugnen samt vid fel temperatur. Men som ni ser så lyckades det mig till slut allafall. Riktigt goda, det fetaste i denna bakelse är grädden. På bilden gjorde jag chokladgrädde, helt enkelt smält choklad som rörs ned i den vispade grädden. Men går att fylla dem med sylt i botten, toppa med grädde eller vaniljkräm.

Antal: 11-15 st, allt beroende på storleken
Ugn: 200°C

Ingredienser:

3 dl vatten
100 g smör
fröna ur ½ vaniljstång
2 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
3 ägg (normal stora)

Fyllning:

3 dl Grädde
30 g Choklad (70%), smält

Garnering: 
Florsocker och ringlad smält choklad

Arbetsbeskrivning:

1. Koka upp vattnet och lägg sedan i smören och låt det smälta ned tillsammans med fröna från vaniljstången. Sikta mjölet och vaniljsockret i en tallrik och blanda sedan ned det i vätskan och låt det koka kraftigt under omrörning tills den släpper kastrullens botten. Prova gärna med ett finger och känn lite lätt, fastnar inget så är den färdig. Ta kastrullen av från värmen och häll över smeten i en stor rostfri skål och låt det svalna till något. 

2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg tas i. Klä en plåt med bakplåtspapper. Spritsa gärna ut smeten i den valfria form som du önskar att de skall bli.

3. Gädda i mitten av ugnen, 25-30 minuter i 200 graders värme. Öppna inte luckan under tiden för att kolla, då sjunker allt samman och du kan börja om. Bakningstiden varierar också på hur stora eller små du har gjort dem. 
Men de skall få en ganska mörk färg, se bild:



4. När de är färdig gräddade så låt dem svalna på galler. Vispa sedan grädden ganska fast.
Smält den mörka chokladen i mikron, var noga med så att den inte bränns vid och rör gärna ut de sista bitarna för hand så smälter det ned och temperaturen sjunker samtidigt något. Blanda sedan ned chokladen i den vispade grädden och rör om så det hela blandar sig.
Sätt gärna in i kyl intill dina Petit-Chouxer har svalnat.

5. Skär gärna ett lock i bakelsen och fyll dem med chokladgrädden, spritsa gärna. Sikta sedan florsocker över dem och om du vill så smält ned lite extra choklad och ringla över.

Går utmärkt att frysa in, dock skall de försiktigt värmas på (enbart tinas upp) innan de fylls med grädde inför serveringen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar