torsdag den 16. januar 2014

Frukostfrallor


Saftiga och enkla frallor att göra till frukosten eller lunchen. Både utbakning, jäsning och gräddning får du gjort på en timmas tid. Ljuvligt goda med smör och ost.


Antal: 6-7 st
Ugn: 250°C

Ingredienser:

½ paket färsk jäst (25 g)
2 ½ dl ljummet vatten (37°C grader varmt)
1 ½ msk olja
½ msk strösocker
0,75 tsk salt
1 msk flytande honung
5 ½ dl vetemjöl

Garnerning:

Pensla med vatten (dock enbart om du väljer att ha havregryn på toppen)
havregryn 

Arbetsbeskrivning:

1. Smula ned jästen i en degbunke, häll över det fingervarma vattnet (går utmärkt att ta ifrån kranen). Tillsätt socker, olja, salt och honung, rör om så allt löses upp. Tillsätt därefter 5 ½ dl vetemjöl, rör ned lite i taget. Här använder jag en ballongvisp till att röra ihop det hela.  När du känner att det inte går mera så stjälp upp degen på mjölat bakbord, tillsätt enbart lite mjöl intill du känner att du har en fast och fin deg, lite kladdig gör ingenting. Knåda och arbeta degen enbart 2-3 minuter för hand, rulla sedan ut den till en längd, dela upp i 6-7 st lika stora bitar, forma brödet till den form du önskar.

2. Om du inte väljer att pensla dem med vatten och doppa i havregryn så vänd dem snabbt i mjöl, placera sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till en aning. Täck och jäs under bakduk 35 minuter på ett varmt ställe. 

Efter jäsningen:



Färdig bakade frallor utan havregryn:



3. Placera i mitten av ugnen och grädda ca 12 minuter. Låt sedan svalna på galler.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar