lørdag den 11. januar 2014

Kålpudding


Antal personer: 8
Ugn: 200°C
Tid i ugn: 50 min

Ingredienser:

1 st vitkålshuvud
1 kg blandfärs
ca 2 ½ dl grädde
2 msk oxfond (koncentrerad)
1 dl kallt vatten
4 msk ströbröd
2 msk soja
1½ msk sirap + till stekning
1 dl kokt ris
salt
svartpeppar
smör

Arbetbeskrivning:

1. Starta ugnen på 200°C. Skär sedan bort roten på vitkålen, skiva ned och grovhacka allt i mindre bitar. Skall vara lagom stora så de går att blanda ned i köttfärsen till senare.

2. Smöra en stor ugnssäker form. Ta fram stekpannan med en stor klick smör i och stek på vitkålen i omgångar, ta inte i för mycket åt gången. För var stekning så kryddar ni lätt med salt, svartpeppar och ringlar över ljus sirap. Kom ihåg att röra om då och då. Häll sedan över i en skål. Som på bilden under skall vitkålen se ut när den är färdig.


3. Finhacka den gula löken och lägg sedan i en stor rostfri skål, där blandar du även ned grädden, sojan, oxfonden, vattnet, ströbrödet, sirapen och rör om. Ta sist i det kokta riset, köttfärsen och 1/3 av vitkålen som stekts på. Blanda om.

4. I den ugnssäkra formen lägger du nu ca hälften av färsblandningen i botten, bred ut, därefter ett lager med kål och sedan avslutar du med den resterande färsen och toppar med den stekta vitkålen. Skall göras som en lasagne. 



5. Grädda i mitten av ugnen i 200°C, ca 50 minuter.

Servera med kokt potatis och lingonstylt.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar