mandag den 13. januar 2014

Gammeldags Mormor Tårta med hemkokt kardemumma smörkräm.


Detta blev en riktig sötbomb, Mormor tårta i högsta grad. Hemmakokt smörkräm är bland det bästa som finns. Räcker att äta en tårtbit av denna då den är ganska tung. Helt otroligt vad man kan hitta på med en vanlig sockerkaksbotten och helt plötsligt är det något helt nytt. Låt fantasin flöda.

Ugn: 200°C
Tid i ugn: ca 35 min.

Ingredienser till sockerkaksbotten:

3 dl strösocker
4 ägg
vanilj av ½ vaniljstång
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa saffrans trådar
3 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten

Arbetsbeskrivning:

1. Vispa socker och ägg pösigt tillsammans med vaniljen från vaniljstången. Sikta sedan ned bakpulvret, vetemjölet, vaniljsockret och rör om. Häll i det kokande vattnet tillsammans med en nypa saffran, vispa om till en slät smet på låg hastighet. 

2. Ta fram en springform som mäter 24 cm i diameter, smörj och bröa den. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter. Då det är mycket ägg i så kan ytan bli ganska mörk, håll därför gräddningen under uppsikt och jag rekommenderar er att lägga över folie när ni tycker att ytan fått en fin färg. 

3. Ta sedan kakan ut ur ugnen, och låt svalna av helt i formen.

Rosta mandel i ugnen:

4. Sänk nu temperaturen i ugnen från 200°C till 150°C. Väg upp 85 g med hel söt mandel och lägg i en liten glasskål, häll över kokande vatten och låt stå ca 10-15 minuter. Skala och torka av dem lätt och halvera med en kniv. Lägg sedan på en liten plåt utan bakplåtspapper och in i ugnen ca 25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Öppna gärna ugnen 2-3 gånger och skaka runt mandeln så den får färg och blir helt genom rostad. 

Kardemumma smörkräm:

4 st äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
1 tsk mald kardemumma 
½ tsk vaniljsocker
125 g smör

5. Vipa lätt ihop äggulor, socker, grädde, kardemumma och vaniljsockret i en kastrull. 
Rör om hela tiden tills krämen börjar sjuda, ta av från plattan och rör ned smöret intill det är helt smält. När allt blandats väl och du har en fin smörkräm så häll över i en skål och sätt på kyl intill den helt har svalnat av. Och för er som undrar om den inte verkar lite tunn så tjocknar den till sig när den blivit helt kall och får en fin konsistens.




6. När smörkrämen och sockerkaksbottnen har svalnat så är det dags att du skär bort toppen på botten så det blir en fin och jämn yta, halvera den sedan så du får två st bottnar.

Bred på hälften av smörkrämen i ett fint lager, vänd sedan den andra botten upp och ned så du även där har en fin yta uppåt och lägg på resten. Vispa ca 3½ dl grädde, och använd gärna en stor stjärntyll när du sedan skall spritsa kanterna. Stryk gärna kanterna med grädden innan du spritsar.
För bästa resultat, lägg över kakan direkt på ett serveringsfat innan du börjar spritsningen.

7. Dekorera med den rostade mandeln i valfritt mönster och om du har några fina sockerpärlor eller annat pynt så piffa gärna till med det. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar