torsdag den 8. maj 2014

Indisk gratinerad blomkål


Antal: 2-3 personer
Ugn: 225-230°C 

Ingredienser:

1 blomkålshuvud
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små chili (torkade)
2 buljongtärningar (grönsaks)
1 liter vatten
2 tsk olja
9 torkade curryblad
½ tsk hel kummin
4 myntablad (frisk)
1 lagerblad

Arbetsbeskrivning:

1. Börja med att ta bort bladen på blomkålen samt skär bort så mycket av stammen du kan i botten. Skär du bort för mycket så faller den isär vilket den absolut inte får så var försiktig.

2. Skala och skiva ned löken, skala och pressa vitlöksklyftan och lägg på en tallrik.

3. Häll 1 liter vatten i en stor tjockbottnad kastrull som du får plats att sätta ned hela blomkålshuvudet i. Ta nu i grönsaksbuljongtärningar, och lös upp ordentligt, 2 tsk olja, lägg i lök, vitlök, torkade chillin, currybladen, kummin, myntablad och till sist lagerbladet. Vätskan skall gärna täcka runt halva blomkålen.

Medans det kokar så blanda ihop yoghurt marinaden.


4. När det kokar så lägg i blomkålen, låt koka 7 minuter på ena sidan och när den tiden gått så vänder du på det och låter koka ytterligare 7 minuter. Efter koktiden lyft ur huvudet från kastrullen och placera i en lättoljad ugnsfast form.

Ingredienser Yoghurt Marinad:

1 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
1 tsk ingefära, färsk riven
1 tsk koriander (mald)
1 tsk garam masala
½ tsk chili pulver
½ tsk gurkmeja
saft av ½ lime
1 tsk olja
1 - 1½ tsk flytande honung
1 msk mynta, färsk (grovhackad)

Arbetsbeskrivning för marinad:

5. Ta fram en liten skål eller plastbunke, häll i den grekiska yoghurten, OBS använd inte någon jävla light eller hokus pokus utan helt vanlig. Skala och pressa ned vitlöken, skala ingefäran och hacka ned eller riv så du får ut en tesked och lägg i skålen. Grov hacka myntan och mät nu upp och blanda i alla övriga ingredienser. Ta nu denna marinaden och pensla på hela blomkålshuvudet som ligger i formen.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter på 225-230 graders ugnsvärme. De sista minutrarna (5) kan du gärna dra på varmluften. Den buljong som du kokade blomkålen i kan du låta stå och sjuda på spisen medans det bakas i ugnen.

7. Ta fram ett stort serveringsfast, häll nu endel av buljongen i botten, placera den färdiga blomkålen i mitten, häll över ytterligare buljong, dekorera med några mynta blad om så önskas och servera tillsammans med ett bröd.  






Ingen kommentarer:

Send en kommentar