Antal: 2-3 personer
Ugn: 225-230°C
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små chili (torkade)
2 buljongtärningar (grönsaks)
1 liter vatten
2 tsk olja
9 torkade curryblad
½ tsk hel kummin
4 myntablad (frisk)
1 lagerblad
Arbetsbeskrivning:
1. Börja med att ta bort bladen på blomkålen samt skär
bort så mycket av stammen du kan i botten. Skär du bort för mycket så faller
den isär vilket den absolut inte får så var försiktig.
2. Skala och skiva ned löken, skala och pressa
vitlöksklyftan och lägg på en tallrik.
3. Häll 1 liter vatten i en stor tjockbottnad kastrull
som du får plats att sätta ned hela blomkålshuvudet i. Ta nu i
grönsaksbuljongtärningar, och lös upp ordentligt, 2 tsk olja, lägg i lök,
vitlök, torkade chillin, currybladen, kummin, myntablad och till sist
lagerbladet. Vätskan skall gärna täcka runt halva blomkålen.
Medans det kokar så blanda ihop yoghurt marinaden.
4. När det kokar så lägg i blomkålen, låt koka 7 minuter
på ena sidan och när den tiden gått så vänder du på det och låter koka
ytterligare 7 minuter. Efter koktiden lyft ur huvudet från kastrullen och
placera i en lättoljad ugnsfast form.
Ingredienser Yoghurt Marinad:
1 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
1 tsk ingefära, färsk riven
1 tsk koriander (mald)
1 tsk garam masala
½ tsk chili pulver
½ tsk gurkmeja
saft av ½ lime
1 tsk olja
1 - 1½ tsk flytande honung
1 msk mynta, färsk (grovhackad)
Arbetsbeskrivning för marinad:
5. Ta fram en liten skål eller plastbunke, häll i den
grekiska yoghurten, OBS använd inte någon jävla light eller hokus pokus utan
helt vanlig. Skala och pressa ned vitlöken, skala ingefäran och hacka ned eller
riv så du får ut en tesked och lägg i skålen. Grov hacka myntan och mät nu upp
och blanda i alla övriga ingredienser. Ta nu denna marinaden och pensla på hela
blomkålshuvudet som ligger i formen.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter på 225-230
graders ugnsvärme. De sista minutrarna (5) kan du gärna dra på varmluften. Den
buljong som du kokade blomkålen i kan du låta stå och sjuda på spisen medans
det bakas i ugnen.
7. Ta fram ett stort serveringsfast, häll nu endel av
buljongen i botten, placera den färdiga blomkålen i mitten, häll över
ytterligare buljong, dekorera med några mynta blad om så önskas och servera
tillsammans med ett bröd.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar