fredag den 27. juni 2014

Mjuk Chokladkaka


Ugn 200°C
Tid: 25-30 min i nedre delen av ugnen

Ingredienser:

150 g smält smör
2 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 dl jordgubbssylt
1 ½ dl kokande vatten

Arbetsbeskrivning:

1. Smörj och bröa en löstagbar form.

2. Vispa ägg och socker poröst med elvisp.

3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Sikta nu i de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ned försiktigt tillsammans med smöret. Ta i jordgubbssylten - rör om och blanda till sist ned det kokande vattnet.

4. Häll nu upp i den smorda formen, grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Stjälp sedan upp på sockrat bakplåtspapper. Låt svalna. Pudra över med lite florsocker innan servering. 

onsdag den 18. juni 2014

Jordgubbs & Melon Smoothie


Antal: 1 glas

Ingredienser:

90 g färska jordgubbar
90 g vattenmelon
1 ½ dl grekisk yoghurt
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Arbetsbeskrivning:

1. Skölj och skär bort den gröna kvisten på jordgubbarna och dela ned i mindre bitar.Skär bort kanten på vattenmelonen, dela ned i bitar och ta bort de större kärnorna. Melonen skall nästan helst vara helt kärnfri. Mät upp de övriga ingredienserna och placera allt i en skål. Mixa det slät med en stavmixer och häll sedan upp i ett glas. Hacka upp lite extra jordgubbar och lägg som garnering och pynta med ett mynta blad.

Nu redo att avnjutas. 

En smoothie skall inte vara för tjock utan den skall vara enkel att kunna drickas.

torsdag den 12. juni 2014

Jordgubbssylt med vanilj


Antal: 1 burk

Ingredienser:

1 liter jordgubbar
1 vaniljstång, urkärnad
2 ½ dl syltsocker

Arbetsbeskrivning:

1.  Rensa och skölj jordgubbarna, halvera dem sedan med kniv. Lägg hälften av dem i en gryta, häll sedan över 1 dl av syltsockret och lägg sedan över resterande jordgubbar och den sista 1 ½ dl med socker. Dela och kärna ur vaniljstången och placera även den i grytan. Låt stå i rumstemperatur 30 min.



2. Rör försiktigt om lätt i grytan en gång, koka upp på svag värme utan lock och var noga med att skumma av hela tiden. När den väl blivit varm så låt småkoka 15 min.  Skaka gärna om i grytan några gånger medans det kokar så allt blandar sig bra och skumma av. Ta sedan av från plattan och låt stå 15 min.



 3. Plocka bort vaniljstången. Häll nu upp sylten i en väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt svalna av och förvara sedan i kylen. Går utmärkt att även frysa in.

Rengörning av burkar:

Sätt ugnen på 125°C. Diska ur glasburken ordentligt först och sätt den sedan in i ugnen ca 15 min för att den skall sterilisera sig. Har du burk med skruvlock så koka dem i vatten tillsammans med gummiringen om en sådan finns med.