fredag den 29. marts 2013

Äppelkaka med kanel, kardemumma, citron & ingefära


Ugn: 200˚

Ingredienser:

7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
citronskal av en ½ citron (enbart det gula)
1 msk citronsaft
2 st ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
4 msk smält smör eller flytande becel

Äppelmarinad:

1 tsk färsk riven och finhackad ingefära
800 g - 1 kg äpple, urkärnade och skalade
1 dl socker
2 msk kanel

Arbetbeskrivning:

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker i en skål.

2. Riv skalet av ½ citron, samt pressa ut 1 msk citronsaft.

3. Knäck äggen i en skål, ta i citronsaft, citronskal samt övriga ingredienser och vispa till en fast smet.

4. Skala och kärna ur äpplena, dela ned i klyftor.

5. Blanda socker, ingefära och kanelen i en stor plastpåse. Lägg ner äppel­klyftorna och skaka runt tills alla äpplen är täckta med blandningen.

6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.

7. Häll i kaksmeten och tryck ner äppelklyftorna jämnt fördelat i smeten. Gör ett mönster om så önskas. Pudra över lite kanel.

8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 37-40 min.

Tips:

Servera kakan med en kula vaniljglass.
Dela gärna ned kakan i  rutor och frys in.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar