fredag den 29. marts 2013
Äppelkaka med kanel, kardemumma, citron & ingefära
Ugn: 200˚
Ingredienser:
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
citronskal av en ½ citron (enbart det gula)
1 msk citronsaft
2 st ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
4 msk smält smör eller flytande becel
Äppelmarinad:
1 tsk färsk riven och finhackad ingefära
800 g - 1 kg äpple, urkärnade och skalade
1 dl socker
2 msk kanel
Arbetbeskrivning:
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker i en skål.
2. Riv skalet av ½ citron, samt pressa ut 1 msk citronsaft.
3. Knäck äggen i en skål, ta i citronsaft, citronskal samt övriga ingredienser och vispa till en fast smet.
4. Skala och kärna ur äpplena, dela ned i klyftor.
5. Blanda socker, ingefära och kanelen i en stor plastpåse. Lägg ner äppelklyftorna och skaka runt tills alla äpplen är täckta med blandningen.
6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
7. Häll i kaksmeten och tryck ner äppelklyftorna jämnt fördelat i smeten. Gör ett mönster om så önskas. Pudra över lite kanel.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 37-40 min.
Tips:
Servera kakan med en kula vaniljglass.
Dela gärna ned kakan i rutor och frys in.
Etiketter:
bakpulver,
citron,
edward's recipe page,
hittarecept,
ingefära,
kanel,
kardemumma,
mjölk,
smör,
socker,
vaniljsocker,
vetemjöl,
ägg
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar