fredag den 29. marts 2013

Levain bröd med russin och lakrits smak


Antal: 1 bröd

Ingredienser:

9 g färsk jäst
7 dl kallt vatten (varav 1 dl med ljummet vatten för att lösa upp honungen)
1 msk med honung, smaksatt med lakrits
2 ½ tsk salt
70 g hackade russin
14 dl vetemjöl

Arbetsbeskrivning:

1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 1 minut. Häll över degen i en oljad bunke/skål och täck med plastfilm. Låt degen jäsa i rumstemperatur 10–12 timmar.



2. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten. Då den är ganska lös var det svårt att få den ordentligt samlad, men gör så gott du kan. Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper, (skall göras snabbt så den inte faller ihop).
Detta brödet blir väldigt stort på plåten. (se bild). Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir varm.

OBS: Värm på ugnen en timma innan det skall gräddas med den varma plåten i som det sedan skall överföras till.

3. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Sänk sedan värmen till 225° och grädda ytter­ligare ca 10-15 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.



Var uppmärksam och kolla brödet så att det inte går för länge. Alla ugnar bakar olika. Bästa tipset är att titta under brödet och se att det har en jämn färg, då är det klart.

Brödet passar formidabelt till ostar och går utmärkt att äta tillsammans med en god marmelad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar