onsdag den 20. marts 2013

Indisk Kryddlimpa



Antal:  1 limpa
 

 Ingredienser:
 

½ lök, finhackad
1 msk olja
4 nejlikor
1 lagerblad
1 kanelstång
½ tsk hel kummin
½ tsk lök frö (onion seeds)
½ tsk mald koriander
en nypa mald kanel
1 tsk honung & chili
25 g smör
25 g jäst
2 ½ dl vatten (eller mjölk om du vill ha ett mjukare bröd med mjukare skorpa)
1 tsk salt
ca 6 ½ dl vetemjöl (varav drygt  ½ dl till utbakning) använd enbart om det behövs.
 

Arbetsbeskrivning:

 
1. Skala och finhacka den gula löken.
 

2. Värm på oljan i en panna och tillsätt löken och kryddorna. Låt det svettas några minuter på medelvärme så att alla kryddor och smaker kommer fram. Tillsätt smöret som skall smältas.
 

3. Ta av från plattan och plocka bort nejlikan, lagerblad och kanelstången.
 

 4. Värm vatten till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med det varma vattnet tills jästen löst sig helt. Tillsätt smöret och kryddblandningen som du gjort samt salt. Tillsätt mjöl. OBS! Spara drygt  ½ dl till utbakningen. Knåda degen för hand ca 10 min. Låt jäsa under duk i rumstemperatur ca 30 minuter.
 

5. Knåda degen smabbt på mjölat bord. Forma till en limpa. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper  med skarven nedåt. Låt jäsa under duk  40 minuter.
 

6. Värm ugnen till 200° och ställ en ugnssäker form med lite vatten på bottnen i ugnen. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. Strö över  lökfrön precis innan de sätts in.
 

7. Grädda på näst nedersta falsen i ca 35, flytta upp till mitten de sista 5 minutrarna. Brödet är färdigt när det låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar