lørdag den 16. marts 2013

Piroger med köttfärsfyllning & en syrlig sallad


Antal: 4 personer

Fyllning:

250 nötfärs
½ lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
100 g champinjoner
5 tsk majs
2 tsk mango chutney
allround krydda - allt efer smak
kött & grill krydda - allt efter smak
aromat - allt efter smak
ca ½ dl ketchup
½ dl mjölk (3%)
salt
peppar

Arbetsbeskrivning:

1. Finhacka lök och vitlök, stek det i en panna med en klick smör och låter det få lite färg. Ta av och lägg på en tallrik, stek sedan champinjonerna på hög värme med lite smör, salta och peppra.

2. Bryn och krydda köttfärsen. Tillsätt svamp, lök och vitöken samt de övriga ingredienserna.

3. Ta av från plattan när du fått önskad konsistens och låt svalna av något.

Frisk och god sallad:

1 äpple, urkärnat och delat ned i önskade bitar
1 rödlök, halverad och skivad
½ burk med majs
1 tsk honung
1½ -2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olja
en nypa salt och svartpeppar

Allt blandas samman i en skål.


Deg till 8 piroger


25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
0,75 tsk salt
½ tsk socker
ca 6-6½ dl vetemjöl

Arbetsbeskrivning:
 

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 8 bitar, (75-76 gram per deg bit). Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter.

2. Lägg ca 2 msk fyllning på ena halvan av rundeln.

3. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15-18 min. Servera med en frisk och syrlig sallad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar