fredag den 22. marts 2013

Härlig och fyllig kålsoppa

 
En fyllig och god soppa som passar bra till vinterns kalla dagar.

Antal: 4-5 personer

Ingredienser:

500 g vitkål, skivad och halverad till önskad storlek, skall vara i avlånga stänger
250 g nötfärs
320 g potatis, skala och dela ned i bitar
2-3 st medelstora morötter, skala och dela ned i bitar
2 st  gula lökar, skalade och halverade, delas ned i båtar
2 st vitlök, pressade
½ tsk torkad timjan
3 g persilja, grovt hackad
3 g gräslök, finhackad
15 dl (1½ liter) vatten och 1 hönsbuljong tärning eller grönsaks
10 st kryddpeppar, krossa dem gärna eller grovhacka
10 st enbär
2 st lagerblad
½ tsk mald koriander
salt
svartpeppar
aromat krydda - krydda köttfärsen med allt efter egen smak
allround krydda - krydda köttfärsen med allt efter egen smak
kött & grill krydda - krydda köttfärsen med allt efter egen smak

Arbetsbeskrivning:

1. Stek på vitkålen i en panna med en klick smör. Stek den i omgångar, salta och peppra. Den skall bli lätt gyllenbrun. Häll över i en stor gryta som soppan sedan skall kokas i.

2. Bryn köttfärsen tillsammans med löken, samt krydda med timjan, koriander, salt, peppar, allround, aromat, kött & grill kryddan.

3. Potatis och morötterna placeras i den stora grytan och tillsätt alla de övriga ingredienserna.

4. Blanda om och häll över 15 dl varmt vatten med en upplöst buljongtärning i. Låt små puttra på spisen intill potatisen är färdig.

5. Red med maizena till önskad konsistens.

6. Servera soppan varm med en klick creme fraiche, rödlök, gräslök, persiljekvist och ett gott bröd till.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar