onsdag den 27. marts 2013

Långpannebröd med kanel, morötter och havregryn


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk kanelhonung
50 g smör (smält)
4 dl havregryn
½ tsk kanel
1 medelstor morot (65 g), riven
ca 10-10 ½ dl vetemjöl

Arbetsbeskrivning:

1. Smält smör och honungen i en kastrull.

2. Tillsätt vattnet och värm till 37 grader, smula ned jästen, tillsätt salt, kanel, morot och havregryn.

3. Blanda väl.

4. Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.

5. Ta degen ur bunken och knåda den smidig för hand på mjölat bakbord.    

6. Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35x40 cm). Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel.

7. Täck brödet med handduk och jäs ca 30 min.   

8. Pensla brödet med mjölk och strö över havregryn och pudra med lite mjöl.

9. Grädda brödet i mitten av ugnen i 25-30 minuter, 225 grader.

10. Låt svalna på galler, täckt med handduk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar