lørdag den 23. marts 2013

Hasselbackspotatis


På 1940-talet blev Djurgårdens populära restaurang Hasselbacken omgjord till restaurangskola. Kriget gjorde sitt till att matlagningen gick i sparsamhetens tecken. Potatisen var en bra basvara - nu "uppfanns" Hasselbackspotatisen som med elevernas hjälp sedan spred sig runtom på Sveriges restauranger.
 
Antal portioner: 3           
Ugn: 225 ˚
                   
Ingredienser:
11 potatisar av fast sort
25 - 50 g smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd
 
Arbetsbeskrivning:
 

1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den i 2-3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten.
 




2. Placera potatisen i en ugnssäker smord form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl. Salta och peppra. Placera dem strax över mitten i ugnen. Baka dem i 30 minuter.Ta dem gärna ut var 10 minut för att pensla med smör.

 
3. Efter 30 min i ugn, ta dem ut och pensla ytterligare med smör, salta och strö över ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 25-30 minuter. Pensla med smör då och då. Potatisen skall bli gyllenbrun. Om du inte tycker de får tillräckligt med färg så sätt igång grillen och varmluft under några minuter. Servera hasselbackspotatis som tillbehör till kötträtter eller fågel.

 
 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar