fredag den 29. marts 2013

Tomatbröd


Antal: 1 bröd
Ugn: 200 ˚C

Ingredienser:

25 g jäst
1 burk krossade tomater (400 g)
1 dl vatten
citron skal av en ½ citron
11 basilika blad, grovhackade
1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
½ tsk timjan
1 tsk socker
2 tsk salt
2 krm kanel
1 msk ljus sirap
2 msk flytande becel smör
10 ½ dl vetemjöl + ca ½ dl till utbakningen


Pensling och garnering:

1 ägg + 1 msk vatten & pumpakärnor

Arbetsbeskrivning:

1. Skala och grovhacka vitlöken. Grovhacka basilika bladen.
Riv skalet av en halv citron samt pressa ut 1 tsk citronsaft.

1. Tillsätt alla övriga ingredienser utom jäst och mjöl i en kastrull.

2. Värm på till fingervarmt, 37 graders värme.

3. Smula ner jästen i en bunke och häll över tomatblandningen. Rör om väl så att jästen löses upp.

4. Tillsätt mjölet och arbeta in ordentligt, tills du fått den smidig.

5. Täck över med bakduk och låt jäsa 30 min.

6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, och knåda den smidig på nytt.
 
7. Väg upp degen i 3 lika stora delar, var degbit skall väga ca 382 gram.
 
8. Rulla ut dem till längder, fläta ihop och vik in ändarna.
 
9. Lägg flätan på en smord bakplåt eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 30 min.
 
10. Precis innan gräddning så penslas brödet med 1 uppvispat ägg tillsammans med 1 msk vatten, vattnet har den egenskapen att den fördelar ägget bättre när du penslar. Strö över pumpakärnor.
 
11. Grädda i nedre delen av ugnen 25 min, flytta sedan upp brödet till mitten av ugnen de sista ca 5 minutrarna. Kolla under brödet så att det fått en fin färg eller knacka på det, och låter det ihåligt så är det färdigt.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar