onsdag den 5. januar 2011

Chokladtårta med glögglasyr


Ingredienser:
 
4 st  ägg 
3 dl  socker 
125 g  smör 
1,5 dl  kaffe, starkt 
1 dl  kakaopulver 
2 dl  vetemjöl 
2 tsk  bakpulver 
 ströbröd, eventuellt 

Glögglasyr:
 
2,5 dl  florsocker 
75 g  smör 
1 st  ägg 
1 dl  kakao 
3 msk  starkvinsglögg 

Garnering:
 
färska fikon, kumquat, passionsfrukt

Arbetsbeskrivning:
 
Tårtan kan förberedas i god tid, den är hållbar i kylen. Man kan frysa in hela tårtan med glasyr eller frysa in bottnarna och glasera efter upptining.
 
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten (24 cm).
 
2. Vispa ägg och socker pösigt.
 
3. Smält smöret och blanda det med kaffe och kakao.
 
4. Blanda ner den kalla smälta smörblandningen och mjölet blandat med bakpulver. Rör till jämn smet. Häll det i formen och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen.
 
5. Blanda samman samtliga ingredienser till glasyren. Vispa den smidig med en elvisp.
 
6. När kakan är färdiggräddad och kall, lägg den på ett tårtfat. Bred glasyren på hela kakan. Garnera med fikon i klyftor, passionsfrukt och skivad kumquat.
 
Köp gärna lite guldglitter eller guldblad att dekorera med, det ger en extra fin elegans.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar