Temperatur: 200-225°C
Tid: ca 5 min i ugn.
Antal: 250 st, allt beroende på storleken och de mått ni väljer att använda.
Ingredienser:
300 g smör, (mjukt rumstempererat)
5 dl socker Röras ihop smidigt.
1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel Tillsätt
1 msk malda nejlikor
2 tsk finstött kardemumma
1 msk bikarbonat / natron.
Ca 10-13½ dl vetemjöl.
Arbetsbeskrivning:
1. Rör fett, socker och sirap smidigt.
2. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat / natron och arbeta in mjölet.
3. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt vila över natten i kylskåp, täck över bunken med plastfilm.
5. Knåda gärna degen och gör den lite mjukare efter att den stått i kylskåpet över natten. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, och tryck sedan ut i önskade formar och lägg upp på bakplåtspapper som du lagt på en plåt. Fortsätt med detta intill degen är slut.Lossa gärna degen från bakbordet med palett, kniv eller osthyvel går också lika bra.
6. Grädda sedan i ugnen, och håll uppsyn hela tiden, desto tunnare du gjort pepparkakorna ju snabbare går det. De skall vara gyllenbruna som på bilden. Lägg över de nygräddade pepparkakorna i en kall plåt så att de får svalna av.
5. Knåda gärna degen och gör den lite mjukare efter att den stått i kylskåpet över natten. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, och tryck sedan ut i önskade formar och lägg upp på bakplåtspapper som du lagt på en plåt. Fortsätt med detta intill degen är slut.Lossa gärna degen från bakbordet med palett, kniv eller osthyvel går också lika bra.
6. Grädda sedan i ugnen, och håll uppsyn hela tiden, desto tunnare du gjort pepparkakorna ju snabbare går det. De skall vara gyllenbruna som på bilden. Lägg över de nygräddade pepparkakorna i en kall plåt så att de får svalna av.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar