tirsdag den 11. januar 2011

Ostgratinerad aubergine



Antal: 6 portioner
Tillagningstid 1½ tim
Kan frysas

Njut av lite italienskt solsken en ruggig vinterkväll. Ostgratinerad aubergine är en rätt man gärna bjuder på. En fräsch grönsallad är allt som behövs till.

Ingredienser:

2 burkar krossade tomater, à 400 g
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk hackad färsk basilika (eller 1 tsk torkad)
1 tsk rivet citronskal
1 krm socker
4 stora röda paprikor, urkärnade och skurna i fjärdedelar
1 msk olivolja
3 auberginer, skurna i 1-2 cm tjocka skivor
125 g mozzarella med låg fetthalt, max 10%, skuren i tunna skivor
50 g färskriven parmesanost
Salt och nymald svartpeppar

Arbetsbeskrivning:

1. Häll tomaterna i en kastrull och blanda i vitlök, basilika, citronskal och socker. Salta och peppra och låt såsen koka ihop utan lock på svag värme ca 15 min. Låt såsen kallna.

2. Värm ugnsgrillen.

3. Lägg paprikaklyftorna med skinnsidan uppåt i en långpanna. Pensla lätt med lite av oljan och grilla dem 6-8 min tills skalet svartnar. Lägg över dem i en skål, täck över och låt dem kallna. Pensla aubergineskivorna med resten av oljan, lägg dem i en långpanna och grilla skivorna 6-7 min per sida. Låt dem kallna. Dra av skalen från paprikorna.

4. Sänk ugnsvärmen till 200°C. Varva tomatsås, paprika, aubergine och mozzarella i en ugnssäker form. Det ska vara mozzarella överst. Strö över parmesanosten.

5. Gratinera i ugnen tills ytan bubblar och har fin färg 30-40 min.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar