torsdag den 20. januar 2011

Kycklinggryta med apelsin och kanel



Antal: 4 portioner
Tillagningstid 40 min + tid för marinering
Kan frysas

En härlig gryta, kryddad med julkryddor som apelsin, kanel och saffran. Kan lagas ett par dagar i förväg, både för bekvämlighet och för att smakerna ska mogna. Servera gärne med couscous.

Ingredienser:

1 stor apelsin
4 msk vitt vin
1 kanelstång eller 1 tsk mald kanel
4 kycklingbröstfiléer, ca 500 g
1 stor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ev 2-3 kryddnejlikor
ev ½ förp saffran (à 0,5 g)
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 tsk flytande honung
några droppar tabascosås
salt och nymald svartpeppar
hackad persilja till garnering

Arbetsbeskrivning:

1. Tvätta apelsinen. Riv eller strimla det yttersta av skalet. Pressa ur saften. Blanda skal, saft och vin i en skål. Lägg i kanelen.

2. Skär kycklingfiléerna i 2½ cm bitar. Lägg dem i apelsinblandningen och blanda om. Täck över och låt stå att marinera ca 1 tim.

3. Lägg lök, vitlök, nejlika, saffran, tomater och honung i en kastrull. Låt det koka på svag värme ca 20 min tills lite av vätskan har reducerats.

4. Höj värmen något och blanda ner kyckling och marinad. Låt grytan koka upp igen och sedan koka tills kycklingköttet är helt genomkokt, ca 10-12 min. Smaksätt med tabascosås, salt och peppar. Strö över persilja.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar