tirsdag den 15. januar 2013

Polkagrisar



Information:

Polkagrisen förknippas med staden Gränna i Sverige, och kan fås i flera olika smakkombinationer.
I deras butik i Gränna kan du få visning av tillverkningen året om.

OBS:
Detta är INGET FÖR BARN att göra.

Ingredienser:

250 g strösocker
1 dl vatten
0,40 msk ättika

Arbetsbeskrivning:

1. Placera socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka på svag värme tills sockret är löst. Koka sedan på max upp till 150 ⁰C. Men var vid spisen hela tiden från 120-150 grader då det går väldigt snabbt. Och bränner du sockerlagen så får du göra om allting igen.

2. Häll upp nästan allt på en silikonmatta som tål värme upp mot 260 grader. Spar lite av massan till att färga med valfri färg i kastrullen.

3. Droppa valfri smak essens på den utrunna sockerlagen på silikonmattan.

4. Låt svalna till något så att du kan arbeta med den med händerna.

5. Dra ut den och vik ihop den i flera omgångar, du skall få den pärlemovit, och när massan börjar bli trög forma den till en rund rulle. Du kan också välja att rulla ut den ganska långt då den stelnar snabbt, men gör då detsamma med den färga massan så att det blir samma längd.

6. Häll nu upp den färgade lagen vid sidan av på silikonmattan, låt den svalna något.
Dra ut den och lägg den som en sträng på den vita rullen.

7.  Rulla ut dem och forma till valfri form. Vid polkagrisar så tvinna dem gärna lite.
Du kan även klippa dem till små godisbitar.

Tips:

För att undgå de klibbar samman så vänd dem i lite florsocker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar