Antal: ca 1 liten glasburk.
Ingredienser:
ca 600 g äpplen ( ca total vikt på äpplena när man fått bort skalet och
kärnhuset )
1 ½ dl syltsocker
½ dl strösocker
½ dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1 msk flytande honung
½ tsk kanel (mald)
½ tsk kardemumma (mald)
½ tsk nejlika (mald)
½ tsk ingefära (mald)
½ tsk med saffran strå
Arbetsbeskrivning:
1. Skala och kärna ut äpplena. Vikten som skall återstå när detta är
gjort skall vara ca 600 gram med äpplen.
2. Dela ned dem i små bitar och lägg i en kastrull.
3. Tillsätt sockret, rör om väl!
4. Ta i resten utav kryddorna, vatten och honung.
5. Låt koka ca 10 - 15 minuter, skumma av om så behövs. Rör om då och
då. För den som inte gillar allt för stora bitar med äpplen så mosa bara sönder
några.
6. Häll upp i rengjorda glasburkar och slut igen, låt svalna.
7. Förvaras svalt, gärna i kylskåp så att den behåller både smak och
färg. Sylten kan även frysas in.
Tips:
Passar bra till gröt, morgon frallor, pannkakor eller vad man annars tycker
den fungerar och smakar fint till.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar