søndag den 13. januar 2013

Humlebaeks kryddiga äppelmos

 
Antal: ca 1 liten glasburk.
 
Ingredienser:
 
ca 600 g äpplen ( ca total vikt på äpplena när man fått bort skalet och kärnhuset )
1 ½ dl  syltsocker
½ dl strösocker
½ dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1 msk  flytande honung
½ tsk kanel (mald)
½ tsk kardemumma (mald)
½ tsk nejlika (mald)
½ tsk ingefära (mald)
½ tsk med saffran strå
 
Arbetsbeskrivning:
 
1. Skala och kärna ut äpplena. Vikten som skall återstå när detta är gjort skall vara ca 600 gram med äpplen.
 
2. Dela ned dem i små bitar och lägg i en kastrull.
 
3. Tillsätt sockret, rör om väl!
 
4. Ta i resten utav kryddorna, vatten och honung.
 
5. Låt koka ca 10 - 15 minuter, skumma av om så behövs. Rör om då och då. För den som inte gillar allt för stora bitar med äpplen så mosa bara sönder några.
 
6. Häll upp i rengjorda glasburkar och slut igen, låt svalna.
 
7. Förvaras svalt, gärna i kylskåp så att den behåller både smak och färg. Sylten kan även frysas in.
 
Tips:
 
Passar bra till gröt, morgon frallor, pannkakor eller vad man annars tycker den fungerar och smakar fint till.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar