mandag den 14. januar 2013

Päronmos med lavendel, ingefära och vanilj

 
Antal: ca 1 liten burk
 
Ingredienser:

600 g päron
1 ½ dl syltsocker
½ dl strösocker
1 tsk vaniljarom
½ tsk ingefära (mald)
½ tsk lavendel (mald)
½ dl vatten
1 vaniljstång, dela och ta ut vaniljen. Låt stängerna koka med.

Arbetsbeskrivning:

1. Skala och dela ned päronen samt ta bort kärnhuset.

2. Lägg alla ingredienser i en kastrull utom lavendel vattnet (se nedan) och rör om ordentligt, börja värma upp på medel värme.

3. Värm upp ½ dl vatten i mikron och lägg i den malda lavendeln. Låt stå och dra 5 minuter.

4. Sila av lavendel vattnet och häll ned i kastrullen tillsammans med de övriga ingredienserna.

5. Låt småkoka 12-15 minuter, rör om under tiden. Skumma av om så är nödvändigt.

6. Ta av från spisen och låt vila ytterliggare 10 min.

7. Om du inte vill ha hela bitar päron, så passera dem gärna genom en potatispress eller mosa med gaffel.

8. Konsistensen på moset skall vara ganska löst, det sätter sig och blir perfekt efter 1 dygn i kylskåp.

9. Häll upp i rengjorda glasburkar.

10. Förvara i kylskåp - eller frys gärna in.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar