Linguine är smala pastaband som kan ersättas med tunn spaghetti.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
500 g linguinepasta, gärna hemmagjord
1 kg blåmusslor
1 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
200 g marinerade vitlöksräkor, marinera själv eller köp ifrån fiskehandeln.
2 st knippor med bladpersilja
1 röd chili
½ dl olivolja
1 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ citron om så önskas
Arbetsbeskrivning:
1. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta öppna musslor som inte stänger sig när man knackar dem i bänken.
2. Finhacka schalottenlök, vitlök och bladpersilja. Kärna ur, skär bort de vita innerväggarna och finhacka chilin.
3. Fräs lök, vitlök, de marinerade vitlöksräkorna och chili i oljan i en gryta 2–3 min.
4. Tillsätt vatten, vin, salt, peppar och persilja och låt koka upp.
5. Tillsätt musslorna och sjud ca 5 min under lock. Kasta bort musslor som inte öppnat sig.
6. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten.
7. Servera musslorna genast med nykokt pasta, citronklyftor och bröd.
Åh så gott det ser ut - och jag som älskar musslor. Det äter vi ganska ofta, och Udi gör en italiensk variant med massor av persilja.
SvarSlet