onsdag den 9. januar 2013

Semlor


Antal: 12 st
Ugn: 225 ⁰C

Ingredienser:

75 g smör
2 dl mjölk (3%)
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1/2 - 1 tsk stött kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Fyllning:

Inkråm från bullarna
1/2 dl mjölk (3%)
75 g mandelmassa
2 dl grädde (38%)
Florsocker


(går även att fylla semlorna med vaniljkräm för den som inte gillar mandelmassa).

1 uppvispat ägg till pensling

Arbetsbeskrivning:

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg i mjöklblandningen, se till så att allt blandas och löses upp ordentligt.


3. Häll sedan över degvätskan i degmaskingen samt 7 dl mjöl tillsammans med bakpulvret. Arbeta degen smidig i degmaskin ca 3-5 min. Låt jäsa ca 30 min under bakduk eller täck med plastfilm.

4. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Ca 58 gram per bulle.

5. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 9-10 min.

6. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle, eller spritsa gärna för ett snyggare utseende. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar