mandag den 27. januar 2014

Ärtsoppa


Antal personer: 5 personer

Ingredienser:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
1 morot
2 lagerblad
4 medelstora potatisar
2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
600 g gröna ärtor
salt
peppar
½ dl grädde
smör
olivolja

Arbetsbeskrivning: 

1. Börja med att skala och grovhacka löken, skala vitlöksklyftan och pressa den, skölj purjolöken och halvera den sedan med kniv och hacka ned. I en gryta så lägger du i ca 1 ½ msk med smör och 1 tsk med olivoja, låt det bli varmt och svetta sedan alla grönsaker du hackat ned på medelhög värme under 5-8 minuter. Rör om under tiden. 

2. Samtidigt som grönsakerna svettas så skala och dela ned potatisen och moroten i mindre bitar och placera sedan i grytan, tillsätt därefter lagerbladen, buljongtärningarna, salta och peppra, rör om och låt gå ytterligare några minuter. Häll sedan i 1 liter vatten och ärtorna. Koka upp och låt det sedan små puttra under lock 10-15 minuter intill potatisen och moroten känns färdig. 

3. Ta bort lagerbladen och mixa soppan slät. Häll i grädden och mixa igen. Smaka av med salt och peppar. Servera med nybakat bröd.

Kardemummakakor med vanilj


Ugn: 175°C
Tid i ugn: 9-11 minuter

Ingredienser:

200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 msk mald kardemumma
½ msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Arbetsbeskrivning:

1. Rör ihop smör, socker och sirap poröst. Sikta sedan ned alla övriga ingredienser och knåda ihop för hand till en fin deg. Arbeta den lätt på mjölat bakbord så att den går ihop ordentligt.

2. Rulla sedan ut degen så att den blir ca 40 cm lång. Plasta in och lägg i kylskåp 1 timmas tid.

3. Ta ut degen ur kylen och placera den på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och täck sedan rullen med pärlsocker. Dela ned i tunna skivor och lägg över på en plåt med bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen mellan 9-11 minuter.

4. Låt sedan svalna av på ett galler. Placera gärna kakorna i en plåtburk eller frys in.



onsdag den 22. januar 2014

Havrekakor med choklad och kanel

 

Antal: 19-20 st
Ugn: 200°C
Tid i ugn: 10 min

Ingredienser:

1 dl havregryn
100 g smör, rumstempererat
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
½ tsk mald kanel
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
40 g mörk choklad (minimum 70%).

Arbetsbeskrivning:

1. Rosta havregrynen i en torr het stekpanna och låt dem bli gyllenbruna. Häll över i en skål och låt svalna av.

2. Vispa smör och socker poröst. Ta i havregrynen, sikta ned vetemjölet, vaniljsockret, bakpulvret och kanelen. Grovhacka chokladen i mindre bitar och blanda ned till sist. Vispa snabbt om, och knåda sedan ihop den förhand till en samlad deg. 

3. Väg upp till små runda bollar, varje boll skall väga ca 16 g. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till lätt med en gaffel.



4. Grädda småkakorna i mitten av ugnen 10 minuter. Flytta sedan över kakorna på en kall plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem svalna av helt.


torsdag den 16. januar 2014

Frukostfrallor


Saftiga och enkla frallor att göra till frukosten eller lunchen. Både utbakning, jäsning och gräddning får du gjort på en timmas tid. Ljuvligt goda med smör och ost.


Antal: 6-7 st
Ugn: 250°C

Ingredienser:

½ paket färsk jäst (25 g)
2 ½ dl ljummet vatten (37°C grader varmt)
1 ½ msk olja
½ msk strösocker
0,75 tsk salt
1 msk flytande honung
5 ½ dl vetemjöl

Garnerning:

Pensla med vatten (dock enbart om du väljer att ha havregryn på toppen)
havregryn 

Arbetsbeskrivning:

1. Smula ned jästen i en degbunke, häll över det fingervarma vattnet (går utmärkt att ta ifrån kranen). Tillsätt socker, olja, salt och honung, rör om så allt löses upp. Tillsätt därefter 5 ½ dl vetemjöl, rör ned lite i taget. Här använder jag en ballongvisp till att röra ihop det hela.  När du känner att det inte går mera så stjälp upp degen på mjölat bakbord, tillsätt enbart lite mjöl intill du känner att du har en fast och fin deg, lite kladdig gör ingenting. Knåda och arbeta degen enbart 2-3 minuter för hand, rulla sedan ut den till en längd, dela upp i 6-7 st lika stora bitar, forma brödet till den form du önskar.

2. Om du inte väljer att pensla dem med vatten och doppa i havregryn så vänd dem snabbt i mjöl, placera sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till en aning. Täck och jäs under bakduk 35 minuter på ett varmt ställe. 

Efter jäsningen:



Färdig bakade frallor utan havregryn:



3. Placera i mitten av ugnen och grädda ca 12 minuter. Låt sedan svalna på galler.




mandag den 13. januar 2014

Gammeldags Mormor Tårta med hemkokt kardemumma smörkräm.


Detta blev en riktig sötbomb, Mormor tårta i högsta grad. Hemmakokt smörkräm är bland det bästa som finns. Räcker att äta en tårtbit av denna då den är ganska tung. Helt otroligt vad man kan hitta på med en vanlig sockerkaksbotten och helt plötsligt är det något helt nytt. Låt fantasin flöda.

Ugn: 200°C
Tid i ugn: ca 35 min.

Ingredienser till sockerkaksbotten:

3 dl strösocker
4 ägg
vanilj av ½ vaniljstång
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa saffrans trådar
3 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten

Arbetsbeskrivning:

1. Vispa socker och ägg pösigt tillsammans med vaniljen från vaniljstången. Sikta sedan ned bakpulvret, vetemjölet, vaniljsockret och rör om. Häll i det kokande vattnet tillsammans med en nypa saffran, vispa om till en slät smet på låg hastighet. 

2. Ta fram en springform som mäter 24 cm i diameter, smörj och bröa den. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter. Då det är mycket ägg i så kan ytan bli ganska mörk, håll därför gräddningen under uppsikt och jag rekommenderar er att lägga över folie när ni tycker att ytan fått en fin färg. 

3. Ta sedan kakan ut ur ugnen, och låt svalna av helt i formen.

Rosta mandel i ugnen:

4. Sänk nu temperaturen i ugnen från 200°C till 150°C. Väg upp 85 g med hel söt mandel och lägg i en liten glasskål, häll över kokande vatten och låt stå ca 10-15 minuter. Skala och torka av dem lätt och halvera med en kniv. Lägg sedan på en liten plåt utan bakplåtspapper och in i ugnen ca 25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Öppna gärna ugnen 2-3 gånger och skaka runt mandeln så den får färg och blir helt genom rostad. 

Kardemumma smörkräm:

4 st äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
1 tsk mald kardemumma 
½ tsk vaniljsocker
125 g smör

5. Vipa lätt ihop äggulor, socker, grädde, kardemumma och vaniljsockret i en kastrull. 
Rör om hela tiden tills krämen börjar sjuda, ta av från plattan och rör ned smöret intill det är helt smält. När allt blandats väl och du har en fin smörkräm så häll över i en skål och sätt på kyl intill den helt har svalnat av. Och för er som undrar om den inte verkar lite tunn så tjocknar den till sig när den blivit helt kall och får en fin konsistens.




6. När smörkrämen och sockerkaksbottnen har svalnat så är det dags att du skär bort toppen på botten så det blir en fin och jämn yta, halvera den sedan så du får två st bottnar.

Bred på hälften av smörkrämen i ett fint lager, vänd sedan den andra botten upp och ned så du även där har en fin yta uppåt och lägg på resten. Vispa ca 3½ dl grädde, och använd gärna en stor stjärntyll när du sedan skall spritsa kanterna. Stryk gärna kanterna med grädden innan du spritsar.
För bästa resultat, lägg över kakan direkt på ett serveringsfat innan du börjar spritsningen.

7. Dekorera med den rostade mandeln i valfritt mönster och om du har några fina sockerpärlor eller annat pynt så piffa gärna till med det. 



lørdag den 11. januar 2014

Kålpudding


Antal personer: 8
Ugn: 200°C
Tid i ugn: 50 min

Ingredienser:

1 st vitkålshuvud
1 kg blandfärs
ca 2 ½ dl grädde
2 msk oxfond (koncentrerad)
1 dl kallt vatten
4 msk ströbröd
2 msk soja
1½ msk sirap + till stekning
1 dl kokt ris
salt
svartpeppar
smör

Arbetbeskrivning:

1. Starta ugnen på 200°C. Skär sedan bort roten på vitkålen, skiva ned och grovhacka allt i mindre bitar. Skall vara lagom stora så de går att blanda ned i köttfärsen till senare.

2. Smöra en stor ugnssäker form. Ta fram stekpannan med en stor klick smör i och stek på vitkålen i omgångar, ta inte i för mycket åt gången. För var stekning så kryddar ni lätt med salt, svartpeppar och ringlar över ljus sirap. Kom ihåg att röra om då och då. Häll sedan över i en skål. Som på bilden under skall vitkålen se ut när den är färdig.


3. Finhacka den gula löken och lägg sedan i en stor rostfri skål, där blandar du även ned grädden, sojan, oxfonden, vattnet, ströbrödet, sirapen och rör om. Ta sist i det kokta riset, köttfärsen och 1/3 av vitkålen som stekts på. Blanda om.

4. I den ugnssäkra formen lägger du nu ca hälften av färsblandningen i botten, bred ut, därefter ett lager med kål och sedan avslutar du med den resterande färsen och toppar med den stekta vitkålen. Skall göras som en lasagne. 



5. Grädda i mitten av ugnen i 200°C, ca 50 minuter.

Servera med kokt potatis och lingonstylt.




torsdag den 9. januar 2014

Petit-Chouxer


Provade idag för första gången att göra Petit-Chouxer, men fick göra om det en gång då de föll ihop totalt, hade gjort allt för stora och de hade inte fått tillräckligt med tid i ugnen samt vid fel temperatur. Men som ni ser så lyckades det mig till slut allafall. Riktigt goda, det fetaste i denna bakelse är grädden. På bilden gjorde jag chokladgrädde, helt enkelt smält choklad som rörs ned i den vispade grädden. Men går att fylla dem med sylt i botten, toppa med grädde eller vaniljkräm.

Antal: 11-15 st, allt beroende på storleken
Ugn: 200°C

Ingredienser:

3 dl vatten
100 g smör
fröna ur ½ vaniljstång
2 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
3 ägg (normal stora)

Fyllning:

3 dl Grädde
30 g Choklad (70%), smält

Garnering: 
Florsocker och ringlad smält choklad

Arbetsbeskrivning:

1. Koka upp vattnet och lägg sedan i smören och låt det smälta ned tillsammans med fröna från vaniljstången. Sikta mjölet och vaniljsockret i en tallrik och blanda sedan ned det i vätskan och låt det koka kraftigt under omrörning tills den släpper kastrullens botten. Prova gärna med ett finger och känn lite lätt, fastnar inget så är den färdig. Ta kastrullen av från värmen och häll över smeten i en stor rostfri skål och låt det svalna till något. 

2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg tas i. Klä en plåt med bakplåtspapper. Spritsa gärna ut smeten i den valfria form som du önskar att de skall bli.

3. Gädda i mitten av ugnen, 25-30 minuter i 200 graders värme. Öppna inte luckan under tiden för att kolla, då sjunker allt samman och du kan börja om. Bakningstiden varierar också på hur stora eller små du har gjort dem. 
Men de skall få en ganska mörk färg, se bild:



4. När de är färdig gräddade så låt dem svalna på galler. Vispa sedan grädden ganska fast.
Smält den mörka chokladen i mikron, var noga med så att den inte bränns vid och rör gärna ut de sista bitarna för hand så smälter det ned och temperaturen sjunker samtidigt något. Blanda sedan ned chokladen i den vispade grädden och rör om så det hela blandar sig.
Sätt gärna in i kyl intill dina Petit-Chouxer har svalnat.

5. Skär gärna ett lock i bakelsen och fyll dem med chokladgrädden, spritsa gärna. Sikta sedan florsocker över dem och om du vill så smält ned lite extra choklad och ringla över.

Går utmärkt att frysa in, dock skall de försiktigt värmas på (enbart tinas upp) innan de fylls med grädde inför serveringen.


onsdag den 8. januar 2014

Caesar Tropical Salad




Antal: 4 personer

Ingredienser till dressing:

½ dl majonäs
½ dl creme fraiche
3 st ansjovisfiléer, finhackade
1 vitlöksklyfta,skalad och pressad
1 msk flytande honung
knappt ½ tsk bornholms senap, eller vad ni annars har, gärna en med lite sting i
1 dl finriven parmesanost

Ingredienser Caesar Tropcal Salad:

2 st romansallader
2 st avokados + lite citron
½ granatäpple
1 apelsin
2 burkar med kräftstjärtar (à 330 g)

Arbetsbeskrivning:

1. Ta fram en skål och blanda ihop alla ingredienser till dressingen, finhacka ansjovisen, skala och pressa ned vitlöksklyftan i majonäsen och creme fraichen. Ta i honungen, senap och den finrivna parmesan osten och rör sedan om igen. Häll över i en stor skål där den sedan blandas ihop med salladen.

2. Skär bort ändan på romansalladen och plocka bara sedan av bladen och placera i den stora skålen med dressingen som du precis gjort, rör runt med händerna, var försiktig så du inte bryter av salladsbladen.

3. Halvera 2 st avokados, ta bort kärnorna och dela sedan ned i mindre bitar och placera i en djup tallrik. Ta fram apelsinen, skala och skär ned fruktköttet i klyftor, placera med avokadon och droppa över lite citronsaft. (För att avokadon skall behålla färgen samt att det ger en god syra).

4. Öppna burkarna med kräftstjärtarna, låt rinna av ordentligt i ett durkslag. Under tiden så halverar du ett granatäpple och tar ut alla kärnorna, låt även dem rinna av ordentligt i en sil. Riv sedan ytterligare 1 dl med parmesan ost på den grova sidan av rivjärnet, detta skall användas till dekoration.

5. Ta fram ett stort serveringsfat, placera ut salladsbladen snyggt, ta sedan kräftstjärtarna och lägg dem lite i bladen samt i mitten av fatet. På med nästa lager av de resterande salladsbladen, lägg över avokadon tillsammans med apelsinen, ta sedan granatäpplena och lägg över och lite runt om så att det blir snygg.
Till sist ta den rivna parmesanen och ringla den över mitten.

Servera tillsammans med ett glas vitt och nybakat bröd.



søndag den 5. januar 2014

Danish Rye Bread / Danskt Rågbröd med smak av öl, apelsin och aprikoser.


Ett fantastiskt gott rågbröd med smak av öl, apelsin, aprikoser och kummin.
Saftigt, fylligt och den perfekta kombinationen mellan det söta och det bittra.
Slut med att köpa rågbröd i butik, hem och baka mer er!

Dag 1.

Ingredienser till grundsurdegen:

7 g jäst
2 dl filmjölk (värms till det är fingervarmt, det vill säga 37°C grader)
3 dl grovt rågmjöl
½ dl öl
1 tsk med river apelsinskal

Arbetsbeskrivning för dag 1:

1. Häll filmjölken, ölen och det rivna apelsinskalet i en kastrull. Värm på intill det är fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och häll sedan över den fingervarma blandingen och rör om så att jästen löses upp. 
Häll i rågmjölet och rör om igen så att det blandas in. Häll över i en mindre plastburk eller vad ni nu använder och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.



Arbetsbeskrivning och ingredienser för dag 3:

1 ½ dl rågkross
5 dl vatten
1 msk salt
1 tsk lätt stött kummin
4 dl vetemjöl
7 dl rågmjöl
105 g hackade aprikoser

2.  Blötlägg rågkrossen i en skål där du häller över kokande vatten. Låt stå övertäckt med plastfilm i 35 minuter och häll sedan av vattnet och låt det rinna av i en sil. 


3. Blanda ut grundsurdegen med vatten, salt, kummin, den blötlagda rågkrossen, vetemjölet, de hackade aprikoserna och till sist rågmjölet.




4. Dela upp degen i hälften och lägg i två smorda formar (30 cm i bredden). Täck över med bakduk och jäs i rumstemperatur i 3 timmar.


5. Sätt ugnen på 250°C. Pensla brödet med vatten när det jäst färdigt och placera det på den nedersta falsen i ugnen och sänk temperaturen till 200°C. Grädda ca 60-65 minuter. Prova med sticka efter en timma.

6. Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna till något i formen. Pensla det sedan med smör, låt vila och stjälp upp det på galler efter en stund och täck över med bakduk. Låt det svalna helt innan du skär upp det i skivor. Frys sedan in.







onsdag den 1. januar 2014

Kanelbullar (Swedish Cinnamon Buns)


Ugn: 225°C
Tid: ca 8-10 min 

Ingredienser:

150 g smält smör
5 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
2 msk med mald kardemumma
vetemjöl efter behag

Fyllning:

150 g smör, rumstempererat
1½ dl strösocker
2 msk mald kanel (stora gärna med lite topp)
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

2 ägg, uppvispad
pärlsocker

Arbetbeskrivning:

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll i strösockret, saltet och kardemumman. Rör om så att allt löses upp och blandas. Häll sedan vätskan över jästen och tillsätt ägget och rör runt. Tillsätt mjöl allt efter behov. Degen skall lossna från kanterna. Använder du bakmaskin/köksmaskin så kör den ca 5 minuter annars knåda den för hand i 10 minuter. Den skall klibba lite. Täck över degen och låt den jäsa 40 minuter.

2. Medans degen jäser så rör ihop fyllningen. Allt används dock inte.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bord, knåda den lite lätt. Skall du göra bullar så kavla ut den till att den har ca samma storlek som en vanlig ugnsplåt, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen jämt fördelat och ta inte ett för tjockt lager. Vik över halva degen, kavla ut den lätt så den blir lite längre både på bredden och höjden.
Dela sedan ned i längder med kniv, ca 1 cm i bredd, tvinna den lätt och snurra ihop. Änden skall hamna under bullen. Placera på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 20-25 minuter under bakduk.

4. Vispa upp ägg och pensla bullarna, strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme mellan 8-12 minuter. Var noga så att de inte blir allt för mörka, de skall bli gyllenbruna och ha en fin yta.

5. Låt svalna av på galler övertäckt med bakduk. Frys in i påsar eller lägg i burkar.