lørdag den 31. maj 2014

Jordgubbssallad med mozzarella & rödbetor


Ugn: 200°C
Tid i ugn: ca 30 min (rödlöken)

Antal: 2-3 personer

Ingredienser:

1 ½ tsk strösocker
½ dl balsamvinäger
½ tsk salt
2 dl jordgubbar
1 krm svartpeppar
2 mozzarella ostar (à 125 g/styck)
4 rödlökar
½ dl olivolja
500 g rödbetor
1 ask blandsallad (75 g)

Rödlök i ugn:

4 st rödlök
35 g rumstempererat smör
1 tsk rivet citronskal
1 tsk flytande honung

Arbetsbeskrivning:

1 Starta ugnen och sätt på 200 graders ugnsvärme.

2. Skrubba rödbetorna och koka dem mjuka i en gryta med vatten ca 12-15 minuter. Därefter skala dem under rinnande kallt vatten och skär dem i mindre bitar och placera på ett fat.

3. Skölj jordgubbarna och skär bort den lilla gröna kvisten, ta av hälften av dem som du delar ned i små tärningar väldigt fint och blanda tillsammans med balsamvinägern, olivoljan, socker, salt och pepparn. Detta utgör vinägretten - låt stå och marinera ca 40 min.

4. Ordna nu rödlöken, smörj en ugnsfast form, skala rödlöken och skär bort botten och även i toppen på den så att den kan stå i formen. Snitta löken som ett rutmönster,max 1 ½ cm djupt snitt.
Blanda ihop smör, citron skal och honung och klicka på toppen. Strö lite salt över. Sätt in i ugnen ca 30 min. Mina gick väldigt snabbt men tar längre tid allt beroende på storleken på löken.

5. När rödlöken närmar sig att vara färdig, börja nu att ta fram alla ingredienser och vinägretten och arrangera snyggt på ett fat. Skiva ned mozzarellan, dela de resterande jordgubbarna i 4 delar och mixa med blandsalladen, lägg dem i botten på fatet, lägg rödbetor och mozzarellan omlott med varandra, lägg på den ugnsbakade rödlöken och dra över den sista jordgubbsvinägretten.

Servera tillsammans med nybakt bröd och njut.


tirsdag den 27. maj 2014

Rulltårta med hallongrädde


Ugn: 250°C
Tid i ugn: 5 min

Ingredienser:

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kardemumma
½ dl mjölk 

Fyllning:

1 ½ dl vispgrädde
1 dl hallonsylt

Arbetsbeskrivning:

1. Vispa ägg och socker pösigt.



2. Sikta ned mjöl, bakpulver, kanel, vaniljsocker och kardemumma  i smeten. Vänd i allt försiktigt så det blandar sig. Vispa inte - då försvinner fluffigheten. Tillsätt till sist mjölken och blanda om. 

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper  (30 x 40 cm).



4. Grädda i mitten av ugnen 5 min.



5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Du kan pensla pappret med kallt vatten så lossnar det enklare. Låt svalna av.




6. Vispa nu grädden i en skål till en ganska fast konsistens (får inte bli grynig - men slät och fin), ta i hallonsylten och blanda om intill allt har mixats ordentligt. Bred nu på den avsvalnade botten.





7. Rulla ihop rulltårtan och se till att skarven ligger nedåt. Strö lite socker över rulltårtan.  Lägg in i kyl ca 30 min innan den skärs upp i bitar med tandad kniv.






Tips:

Går utmärkt att frysa in. Vid servering kan du välja hur upptinad du vill ha den, vid kallare kaka så blir grädden mer som glass.

mandag den 19. maj 2014

Hundcookies


Sunda och hälsosamma godbitar för våra fyrbenta vänner.

Ugn: 175°C
Tid i ugn: 25 min
Antal: ca 53 st

Ingredienser:

100 g, persilja med stjälk, finhackad,
100 g,  riven morot (finaste delen på rivjärnet)
1 dl mild, riven ost
1 ½ msk olivolja
Ca 3 ½ dl vetemjöl
Ca 2 ¾ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Arbetsbeskrivning:

1. Skölj persiljan och låt rinna av ordentligt. Finhacka den sedan och lägg i en stor skål. Skala och riv moroten, riv osten och blanda samman dessa ingredienser tillsammans med persiljan och olivoljan.
Ta fram en ny skål och sikta ned vetemjölet, ta i grahamsmjölet och bakpulvret. Blanda om.
Rör sedan ned detta i morots och persilje blandningen. Knåda ihop så gott du kan för hand. Tillsätt vattnet lite i taget intill degen samlar sig.


2. När degen är smidig så kavla ut den på mjölat bakbord intill den är ca ½ cm i tjocklek. Stick ut i pepparkaksmått eller använd som jag gjorde ett litet snapsglas - då blir de som små kakor. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.




3. Baka dem mitt i ugnen 25 minuter. Låt svalna av på galler och lägg dem sedan i en plåtburk. Förvara gärna svalt, håller sig upp till en vecka i kylen.
Går bra att frysa in. 



Original receptet är ifrån Härliga Hund.
Länk: http://harligahund.se/2013/12/17/baka-goda-hundkex/



onsdag den 14. maj 2014

Iste på grönt te med jordgubb


Som ni alla vet så försvinner lite utav det sunda när man gör iste med hänsyn till att man tar i socker, men det är nödvändigt för annars blir det inte gott. Och med ca 1 dl socker på 1½ liter vatten tycker jag inte det gör något. Här jag jag gjort iste på grönt te med smak av jordgubb som jag hittade på lösvikt i tehandeln. Detta är enormt gott och förfriskande till varma dagar ute i solen, och detta ger inte en besk eftersmak.


Ingredienser:

1 ½ liter vatten (15 dl), kokande
5 tsk grönt te med jordgubb, på lösvikt
0,75 dl socker
0,25 dl citronsaft (från pressad citron)

Arbetsbeskrivning:

1. Mät upp teet och lägg i en skål. 



2. Häll på 1 ½ liter kokande vatten. Låt stå och dra 4 min. Rör snabbt runt en gång innan bladen silas av.


3. Ta fram en ny bunke och sila av tebladen.


4. Ta nu i sockret och citronsaften. Blanda runt så att det löses upp ordentligt.


5. Häll upp i en stor kanna, ställ in i kylskåpet intill det har svalnat till.

6. Vid servering, häll upp i fina glas och lägg i några isbitar, häll på teet och toppa med några mynta blad och nu redo för att avnjutas.






torsdag den 8. maj 2014

Indisk gratinerad blomkål


Antal: 2-3 personer
Ugn: 225-230°C 

Ingredienser:

1 blomkålshuvud
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små chili (torkade)
2 buljongtärningar (grönsaks)
1 liter vatten
2 tsk olja
9 torkade curryblad
½ tsk hel kummin
4 myntablad (frisk)
1 lagerblad

Arbetsbeskrivning:

1. Börja med att ta bort bladen på blomkålen samt skär bort så mycket av stammen du kan i botten. Skär du bort för mycket så faller den isär vilket den absolut inte får så var försiktig.

2. Skala och skiva ned löken, skala och pressa vitlöksklyftan och lägg på en tallrik.

3. Häll 1 liter vatten i en stor tjockbottnad kastrull som du får plats att sätta ned hela blomkålshuvudet i. Ta nu i grönsaksbuljongtärningar, och lös upp ordentligt, 2 tsk olja, lägg i lök, vitlök, torkade chillin, currybladen, kummin, myntablad och till sist lagerbladet. Vätskan skall gärna täcka runt halva blomkålen.

Medans det kokar så blanda ihop yoghurt marinaden.


4. När det kokar så lägg i blomkålen, låt koka 7 minuter på ena sidan och när den tiden gått så vänder du på det och låter koka ytterligare 7 minuter. Efter koktiden lyft ur huvudet från kastrullen och placera i en lättoljad ugnsfast form.

Ingredienser Yoghurt Marinad:

1 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
1 tsk ingefära, färsk riven
1 tsk koriander (mald)
1 tsk garam masala
½ tsk chili pulver
½ tsk gurkmeja
saft av ½ lime
1 tsk olja
1 - 1½ tsk flytande honung
1 msk mynta, färsk (grovhackad)

Arbetsbeskrivning för marinad:

5. Ta fram en liten skål eller plastbunke, häll i den grekiska yoghurten, OBS använd inte någon jävla light eller hokus pokus utan helt vanlig. Skala och pressa ned vitlöken, skala ingefäran och hacka ned eller riv så du får ut en tesked och lägg i skålen. Grov hacka myntan och mät nu upp och blanda i alla övriga ingredienser. Ta nu denna marinaden och pensla på hela blomkålshuvudet som ligger i formen.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter på 225-230 graders ugnsvärme. De sista minutrarna (5) kan du gärna dra på varmluften. Den buljong som du kokade blomkålen i kan du låta stå och sjuda på spisen medans det bakas i ugnen.

7. Ta fram ett stort serveringsfast, häll nu endel av buljongen i botten, placera den färdiga blomkålen i mitten, häll över ytterligare buljong, dekorera med några mynta blad om så önskas och servera tillsammans med ett bröd.  






tirsdag den 6. maj 2014

Vit chokladkaka med blåbär och hallon


Jag hittade detta receptet på Allt om Mat's hemsida.
 Länk: (http://alltommat.se/recept/vit-chokladkaka-med-blabar-och-citron/)
Jag gjorde dock om det lite och tog i hallon för att få en ännu friskare smak och en mer sommar känsla på kakan. På hemsidan står det att den skall gräddas i 25 minuter, det är helt åt fanders i helvetes fel, den var rinnig och kletig som bara den. Min kaka körde jag i ca 45 minuter. 

Antal: 8-10 bitar
Ugn: 200°C
Tid i ugn: ca 40-45 min

Ingredienser:

100 g smör, smält
2 dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
250 g blåbär
125 g hallon
100 g + 50 g vit choklad
rivet skal av ½ citron
1 msk citronsaft

Arbetsbeskrivning:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen. Grovhacka ned 100 g vit choklad i bitar och smält den under omrörning i smöret.

2. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen ett i taget. Använd gärna ballongvisp. Tillsätt citronskal och citronsaft samt sikta i mjölet. Rör snabbt ihop till en smet.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Hacka 50 g choklad. Skölj bären och låt rinna av ordentligt. Strö över hallonen och blåbären på kakan och till sist den rivna vita chokladen.

4. Grädda mitt i ugnen ca 40-45 min. Pudra över lite florsocker innan servering. Servera med vanlig vaniljglass om så önskas.




lørdag den 3. maj 2014

Vaniljsås


Antal: 5-6 pers

Ingredienser:

1 vaniljstång
2 dl grädde
2 dl mjölk (3%)
½ tsk vaniljsocker
1 dl socker
4 äggulor


Arbetsbeskrivning:

1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken . Lägg även i vaniljstången samt vaniljsockret. Blanda om.  Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången, sila av en gång,  häll upp i en skål och låt svalna.



2. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Stå vid spisen och rör hela tiden. Den får inte koka, då skär den sig. Häll över i en skål och kyl såsen.